Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

La Vougeraie

(1)

I slutet på 1990-talet valde familjen Boisset att samla samtliga av sina utspridda vingårdar under en och samma domän - detta för att möjliggöra skapandet av Bourgogne-viner i absolut toppklass.

Historia

Jean Claude Boisset och Claudine Boisset införskaffade sina första vingårdar år 1964. Idag är det barnen Jean Charles och Nathalie som tar täten och leder Domaine de la Vougeraie med dess vingårdar framåt. Chefsvinmakare är Pierre Vincent som tog över efter Pascal Marchand år 2006.

Namnet Domaine de la Vougeraie är sprunget ur familjehemmet och syftar till Grand Cru-vingården Vougeot, där familjen Boisset äger 10 hektar vinågrdsmark.

Hållbarhet och ekologisk framställning

Vingårdarna som omfattas av Domaine de la Vougeraie arbetar helt biodynamiskt och ekologiskt. I vinkällaren är målet att upprätthålla så minimal mänsklig inverkan som möjligt. På så vis kan alla unika terroirer på de olika vingårdslägena få göra sina karaktäristiska avtryck i smakutvecklingen. 

Inom produktionen på gårdarna använder de sig exempelvis enbart av den naturlig jästen som finns på druvans skal samt i vineriet och låter även jäsningsperioden ta sin tid. Press av druvorna sker manuellt och buteljeringen utan vare sig filtrering eller klarning. 

Omfattning

Domaine de la Vougeraie består av hela 67 olika vingårdslägen, spridda över 34 hektar. Två tredjedelar ligger i norra Bourgogne, Côte de Nuits, och övriga i södra delen av distriktet, Côte de Beaune.

Det vin som produceras på monopol-vingården Le Clos Blanc de Vougeot - en liten vingård precis vid Château du Clos de Vougeot - anser Domaine de la Vougeraie själva vara det viktigaste. På denna vingård produceras enbart Chardonnay. 

Domaine de la Vougeraie har även ägor i andra välrenommerade områden som Charmes-Chambertin Les Mazoyères, Bonnes Mares, Musigny, Clos de Vougeot, Corton Le Clos du Roi, Corton-Charlemagne Le Charlemagne och en rad andra fint ansedda premier cru-lägen.