La magia

(0)

Vingården La Magia i Toscana, som huvudsakligen producerar Brunello di Montalcino DOCG. Gården är helt självförsörjande på energi och samtliga odlingar är ekologiskt certifierade.

Vingården La Magia ligger i Toscana. De producerar huvudsakligen vinet Brunello di Montalcino DOCG. Det är ett rött vin gjort på en lokal klon av Sangiovese. Druvan har namnet Brunello på grund av dess aningen brunaktig ton.

Namnet på vingården har ingenting med magi att göra utan syftar till att det tidigare var ett värdshus beläget på den stenbelagda romerska väg som fanns redan på etruskernas tid. Det kulturella arvet vårdas med omsorg och ett begränsat antal etiketter designas årligen av samtida konstnärer med koppling till området.

Hållbart tänkande

La Magias odlingar är ekologiskt certifierade och vingården är helt självförsörjande på energi. De har även ett utbyte med lantbruksskolan Istituto Agrario San Michele all’Adige, vilket innebär att La Magia erbjuder studenterna möjlighet till praktik. I utbyte får vingården ta del av de nyaste forskningsrönen inom hållbart odlande och vinframställning.

Terroir

Terrängen runt La Magia är mestadels stenig men med tillräckligt med kalk och lera för att bevara fukten i marken. Det garanterar att näringsämnena i jorden finns kvar även under längre perioder av torka. Då marken i förväg är torftig behöver vinstockarna all den näring som finns. Låg fruktbarhet innebär dock att smakkoncentrationen i druvorna ökar. Odlingarna ligger på cirka 400 meters höjd över havet och vetter mot sydost.

Viner

La Magia tillverkar tre olika Brunello di Montalcino. För det första finns en Riserva som enbart är producerad under exceptionella år av de allra bästa druvorna. Det här vinet är lagrat på fat i tre till fyra år. Därefter kommer Brunello di Montalcino La Màgia som lagras tre år på franska ekfat. Slutligen har vingården sitt mest exklusiva vin som de kallar Ciliegio. 

Det är gjort av druvor från de äldsta vinstockarna, vilka är minst 40 år gamla. Endast en begränsad upplaga av detta vin, som har numrerade flaskor, släpps på marknaden. Förutom ovanstående har La Magia i sitt utbud även ett Rosso di Montalcino DOC, en Toscana IGT och en rosé.