Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Kooyong

(0)

Australiensisk specialist inom Pinot Noir- och Chardonnay
Kooyong är en vinproducent som använder sig av biologiska vinodlingsmetoder för produktion av eleganta och komplexa viner. 

Kooyong är en ung vinproducent från Australien som har blivit en specialist inom Pinot Noir och Chardonnay. Vinproducenten använder sig av biologiska vinodlingsmetoder för att producera några utav Australiens mest hyllade viner.

Historian om Kooyong

Kooyong grundades av Giorgio och Dianne Gjergja som planterade de första vinodlingarna år 1996 och hade sin första årgång år 1999. De lägger ett stort fokus på att varsamt framställa viner genom den vinodlingsmetod de valt och skapa uttrycksfulla viner med elegans, komplexitet och struktur. Den som jobbar som vinmakare är Glen Hayley. Han har en vinframställningsfilosofi inriktad på äkthet, med betoning på säsonger och plats. Det kommer fram i vinerna som är uttrycksfulla, platsspecifika och i små volymer. Vingårdens viner har uppskattats av vinkritiker världen över och idag är de en av Morningtonhalvöns främsta vinproducenter.

Odlingsområde

Vinodlingen är belägen vid Tuerong på norra änden av halvön Mornington. Vingården har en höjd som sträcker sig från 40 till 250 meter och är omgiven av hav på tre sidor. Tack vare det omgivande vattnet och vindarna från söder, öst och väst har de idealiskt klimat för odling av Pinot Noir, Pinot Gris och Chardonnay. Till skillnad mot sydligare vingårdar på halvön är klimatet något torrare och varmare, vilket resulterar i mer robusta viner. Hela processen, alltifrån odling av druvor, tillverkning av vin och tappning sker på plats på vingården.

Vilken smakkaraktär har vinerna?

Vinerna från Kooyong har en stor komplexitet och speciell struktur. Deras Chardonnay har en ung doft med toner av citronzest, grapefrukt och ek. Deras Syrah har smak av röda bär som körsbär och hallon samt plommon. Däremot kan smaken variera beroende på årgången och säsong.

Vad passar vinerna till?

Deras Chardonnay passar utmärkt till syrliga rätter såsom råa tomater, oliver och kapris med fisk eller skaldjur. Pinot Noir däremot passar bra till ett brett utbud av rätter såsom lax, rostad kyckling och pastarätter.