Kort om Fratelli Serio & Battista Borgogno
Fratelli Serio & Battista Borgogno är en liten kvalitetsproducent i hjärtat av Barolo. Vingården ligger ovanpå Barolos berömda vinläge, Cannubi, där den grundades 1897. Vingården har ägts av familjen i fem generationer och drivs idag av systrarna Anna, Paola och Paolas dotter Federica. Deras viner har blivit synonymt för mognad, rikedom och komplexitet - och älskade bland recensenter världen över
Historia
Borgogno är en liten kvalitetsproducent i hjärtat av Cannubi. Vingården ligger ovanpå Cannubi i byn Barolo. Den lilla traditionella vingården grundades 1897 av Cavalier Francesco Borgogno och har idag varit familjeägt i fem generationer. Det var Francescos ättlingar, bröderna Serio och Battista Borgogno, som på 1960- och 70-talet förvandlade produktionen från att öka i kvantitet till kvalitet. Idag drivs vingården av Serios döttrar Anna och Paola och Paolas dotter Federica. Det är Annas man, Marco, och deras dotter, Emanuela, som ansvarar för vinkällaren, och sedan 2012 har de fått hjälp av oenologen Luca Sarotto.
Druvorna för Serio & Battista Borgognos Barolo Cannubi kommer från deras egna tre hektar, medan druvorna till deras klassiska Barolo kommer från druvodlare som familjen har en historisk och exklusiv relation med. De köper en liten mängd speciellt utvalda druvor varje år. Druvorna jäses och vinet lagras i Borgogno-familjens egen vinkällare. Alla druvor skördas för hand, och vinframställningen är traditionell med jäsning på stora trätankar följt av en lång lagring på stora slavonska ekfat. Vinerna buteljeras ofiltrerade. Familjens stil är traditionell med fin mineralitet och mycket karaktär.
Cannubi - Barolos bästa vingård?
Cannubi är för många Barolo-experter det allra bästa Barolo-läget. Det ligger i hjärtat av Barolo och namnet är synonymt med en mycket speciell grad av mognad, rikedom, friskhet och komplexitet, som är känd över hela världen. Flera kända producenter äger en del av marken. Borgognos mark är på tre hektar fördelat på tre olika tomter i söder, nordost och väster.
Hållbarhet
Alla Borgognos egna vingårdar använder endast organiska gödselmedel. Detta är bl.a. anledningen till att druvorna inte lämnar några rester. Rena, naturliga druvor är extremt viktiga för att producera vin av högsta kvalitet. 2016 började vingården Borgogno en ekologisk ombyggnad med ambitionen att få kommande årgångar certifierade enligt EUs ekologiska krav.