Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Franco Mondo

(2)

Vin producerat på toppen av Monferrato Hill i Italien.
Franco Mondo är en familjeägd vingård som främst producerar vin av druvan Barbera. De odlar bland annat även Dolcetto och Chardonnay. 

Franco Mondo drivs av Franco, hans son Valerio och Francos barnbarn Beatrice.
Valerio och Beatrice är båda utbildade oenologer, det vill säga att de är utbildade till att kunna allt om vin och vintillverkning. Franco är odlingsexperten som sköter allt som har med odling och jordbruk att göra.
Vinodlingarna ligger på den västra delen av toppen på berget Monferrato Hill. Detta område är välkänt för sina inhemska druvsorter som exempelvis Barbera. Vintillverkningen sker hemma på vingården bara ett stenkast från odlingarna.

Bakgrund

Franco Mondo är en vinproducent som är belägen i byn San Marzano Oliveto, nära staden Asti, i Italien. Familjen Mondo har varit uppskattade vinproducenter i regionen i flera generationer. Det var förfadern Ernesto Mondo som grundade vinodlingen när han återvände från andra världskriget.

Familjeföretaget producerar sammanlagt omkring 65 000 vinflaskor per år. Av dessa exporterar de närmare 60 %. De resterande 40 % säljer familjen till privata kunder och restauranger runt om i Italien.

Druvor och vinsorter

Franco Mondos odlingar täcker en yta på omkring 11 hektar. På denna yta odlar de mestadels druvan Barbera. Av denna druva tillverkar familjen Nizza DOCG samt de traditionella vinerna Barbera D’Asti DOCG och Barbera D’Astri Superiore DOCG.

De odlar även druvor av sorterna Chardonnay, Dolcetto, Moscato Bianco, Cabernet Sauvignon och Cortese. Av dessa utsökta druvor tillverkas vin som Monferrato Bianco DOC, Monferrato Rosso DOC, Monferrato Dolcetto DOC, Moscato D’Asti DOCG, Piemonte Moscato Passito DOC med flera.

Barbera

Druvan Barbera ger ett mörkrött vin som har en lätt smak, ofta med inslag av bär som jordgubb, körsbär och hallon. Ett ungt Barberavin kan även påminna om svartvinbär i smaken. Vinet har en låg halt av tanniner, men en hög syra.

Dolcetto

Dolcetto betyder "den lilla söta" på italienska. Ett vin på denna druva har en smak av mörkt körsbär och en ton av lakrits. Katrinplommon och svartpeppar förekommer som övertoner tillsammans med en bitter smak som påminner om mandlar. Dolcetto har en rik textur och en mellanhög halt av tanniner.