Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Famille Berrouet

(1)

Viner som håller hög klass från en känd vinmakare.
Famille Berrouet - den kända vinmakaren bakom ett av världens bästa och dyraste viner - Château Petrus. 

Namnet Jean-Claude Berrouet är ett väldigt känt namn inom vinmakeriet. Anledningen är att Jean-Claude är en av personerna som låg bakom vinframställningen i Château Petrus. Vinet med samma namn som gården är fortfarande klassat som ett av världens bästa och dyraste viner.

Jean-Claude köpte under 70- och 80-talet två vingårdar, Vieux Château Saint-André och Château Samion. Tidigare hade han arbetat i Pomerol, där han lärde sig det mesta om vinmakeriet. En av sönerna tog över båda gårdarna 2002 och driver idag Famille Berrouet. Förväntningarna är fortsatt höga på både vinet och sonen. Den största skillnaden mellan nu och när Jean-Claude drev gårdarna är vinstockarna. Även om de redan tidigare höll hög kvalitet har de idag blivit ännu bättre. Vinstockarna i Lalande har nu blivit 50 år och de som finns i Montagne har nått 40 år. Idag producerar de alltså ännu fler och mer högkvalitativa druvor.

Förutom deras appellationer är gårdarna även kända för lerjordarnas kvalitet. Även om jorden på Samion är något finare och mer lättarbetad så har Vieux Château en friskare och fräschare jord. Vinodlingarna i Vieux Château ligger cirka 230 meter över havet, vilket ger en svalare terroir. Skörden börjar även vanligtvis 10-15 dagar senare än i Pomerol som ligger några kilometer bort. Vinifieringen utförs på ett speciellt sätt, helt utan tillgång till syre, vilket gör att de skördade druvorna håller sig lagom mogna utan att oxideras. När vinet sedan är färdigt genomgår det en tolv år lång lagring.

Arbetar vidare med sonen trots pensionering

Berrouet pensionerade sig formellt från all vinframställning år 2007. Med hjälp av sonen, Jean-François, har han dock fortsatt arbetet som teknisk konsult för olika vingårdar i Israel, Argentina, Kina och Frankrike. Berrouets andra son, Olivier Berrouet, är idag direktör för vinframställning på Chateau Petrus. När Jean-Claude gick i pension sa Christian Moueix på Chateau Petrus, "Jean-Claude Berrouets bidrag har inte bara varit långt, utan även omätbart."