Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Etienne Pochon

(0)

En fransk, ekologisk vinproducent i Crozes-Hermitage.
Etienne Pochon tillverkar såväl röda som vita viner av druvor som Syrah, Rousanne och Marsanne. Vingården ligger 20 km norr om staden Valence. 

I de centrala delarna av Crozes-Hermitage har vinproducenten Etienne Pochon sitt säte. Etienne Pochon har odlat naturligt sedan 1990-talet men har specialiserat sig på ekologisk vinodling sedan 2014. Denna vinproducent har över 15 hektar till sitt förfogande varav närmare 12 hektar upptas av vindruvor av sorten Syrah till rödvin. De resterande 4 hektaren använder de till odling av Marsanne och Roussanne, druvor som blir förädlade till vita viner.

Om vingården 

Vingården ligger 20 kilometer norr om staden Valence i Frankrike. Odlingarna ligger i vindistriktet Crozes-Hermitage i Norra Rhônedalen. Just Crozes-Hermitage är Rhônedalens största område för appellation.

Etienne Pochons läge gör att deras vinrankor växer i ett rikt och milt klimat. Jordarna består utav grus med viss lera, vilket gör platsen idealisk för att odla druvor av sorten Syrah. Sammantaget gör det att vinerna producerade här får en rundhet med lena tanniner.

Hållbarhetsarbete 

Med ett öga för ekologiska produkter gör sig vingården Etienne Pochon ett namn. Denna vinproducent värnar om klimatet och använder sig utav ekologiska gödningsmedel samt avstår från bekämpningsmedel. Bland annat så kontrollerar de ohyra med hjälp av biologiska bekämpningssätt snarare än med kemiska ämnen. Detta hållbarhetsarbete gjorde att vingården erhöll ett certifikat för sin ekologiska vinodling år 2014.

Viner

Vingården producerar bland annat vinerna Château Curson: Crozes-Hermitage White och Crozes-Hermitage Red samt Cuvée Etienne Pochon: Crozes-Hermitage White och Crozes-Hermitage Red.

Något som alla dessa viner har gemensamt är att druvorna är plockade och sorterade för hand. För Château Curson gäller att vinrankorna är minst 15 år gamla, men medelåldern på dem är 40 år. Det vita vinet fermenteras i temperaturer mellan 18 och 20 grader Celsius i omkring 20 dagar. Vinet mognar sedan i fyra månader och blir tappat på flaska innan juli.

När det gäller Cuvée Etienne Pochon så ser fermenteringsprocessen likartad ut, men här mognar vinet i totalt sju månader innan det hälls på flaska i april. Det röda vinet i Cuvée Etienne Pochon fermenteras dock enbart i sju dagar.