Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Saint-Préfert

(1)

Domaine Saint-Préfert ligger i närheten av Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen. Det här är ett område som är känt världen över för sina vinodlingar och de fantastiska vinerna som blir producerade. Domaine Saint-Préferts historia är kanske inte så lång som en del andra vingårdar i området, men dess utveckling är inte desto mindre imponerande. Det var en apotekare från Avignon som grundade vingården och vineriet på 1920-talet. Han blev därefter en av de första vinmakarna i området att sälja vin under egen etikett.

År 2002, nästan hundra år senare, köpte Isabelle Ferrando Domaine Saint-Préfert. På bara ett år hade hon producerat viner med en kvalitet som har blivit hyllad av många vinkännare. Det har hon gjort genom att vara noga med hur tillverkningsprocessen går till och sin stora miljömedvetenhet.

En vingård med ett både globalt och lokalt tänk

Det är inte bara den ekologiska och biodynamiska odlingen som är karakteristiskt för vinproducenten Domaine Saint-Préfert. Deras motto "Agera lokalt, tänk globalt" genomsyrar hela verksamheten vad gäller samarbetspartners, men även hur lokalt agerande påverkar globalt. Därför har de även valt att arbeta aktivt för en biologisk mångfald. Vikten av träd för både jordmån och skydd har lett till att de varje år planterar träd som finns kring Medelhavet såsom ek, cypresser och mandelträd.

Jordmån som ger stor mängd aromer

Rhônedalen och området kring Domaine Saint-Préfert har en stor fördel i sin terroir. Bland annat genom det grå lerlager där rötterna hämtar näring men också den steniga och mineralrika alluvium som finns här. Det ger vinerna en komplexitet i smaken och en tydlig mineralton.

Eftersom vinstockarna trivs bra kan de bli mycket gamla. Det finns en del som härstammar från 1920-talet, men genomsnittet är ungefär 60 år gamla. Precis som på många andra vingårdar i området odlar Domaine Saint-Préfert bland annat Grenache som används i deras röda viner. Till de vita vinerna använder de främst druvorna Clairette och Roussanne. Clairette är en druva som tillåter en hög alkoholhalt men har däremot liten syra.