Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Jean Monnier

(4)

Vingården med anor från 1720.
Domaine Jean Monnier drivs av 16:e generationens vinmakare. Gården har en lång och spännande historia inom vinmakeriet. 

Domaine Jean Monniers i Meursault har rötter som går ända tillbaka till 1720. Den nuvarande ägaren Nicolas Monniers och hans familj har hållit på med vinhandel under 16 generationer. Dessutom är den här vingården en av de äldsta etablerade fastigheterna i hela Bourgogne.

Vinodlingarna på sammanlagt 17 hektar är fördelade på odlingar bland annat i Meursault, Puligny-Montrachet, Volnay, Pommard och Beaune. Monnier är också en av de få producenterna i Meursault som producerar lika stora mängder vita och röda viner. De högkvalitativa vinerna är ett resultat av att druvorna plockas från vinrankor som växer på vinstockar som är mellan 25 och 60 år gamla.

Druvorna och vinerna

Vinstockarna på Meursault Vieilles består av en blandning av gamla vinstockar från Lieux-Dits du La Barre, Clos du Cromin och Chevalière. Marken där består främst av marmor och fossil kalksten, vilket är något som lämpar sig väl för att odla vin. Puligny-Montrachet kommer från en och samma odling, där marken huvudsakligen består av gråbrun kalksten.

Druvorna som vinmakaren använder består till största delen av Chardonnay för de vita och Pinot Noir för de röda vinerna. Gården, som tar stor hänsyn till miljön, arbetar försiktigt och med stor respekt för både vinstockarna och marken de odlar på. Därför skördar de varje år alla druvor för hand på Domaine Jean Monnier. Druvorna genomgår sedan en förlängd jäsningsprocess i tunnor av rostfritt stål. Vingården har tagit emot en rad utmärkelser genom åren och är en storfavorit bland vinproducenter.

De vita vinerna är både rika och komplexa. Komplexiteten beror på att druvorna under långa perioder också är i kontakt med olika bär, både innan och under fermenteringen. Därefter följer 1-1,5 års lagring innan det är dags att tappa vinet på flaska. Detta är en modern teknik som har en tydlig effekt för att förbättra kvaliteten på druvorna som de använder till vinerna.