Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine du Prince

(3)

Bröderna Bruno och Didier Jouves familj har gjort vin i distriktet Cahors i 300 år. Det sägs att en gammal släkting till dem träffat kungen. Därefter kallades han prinsen vilket även blev gårdens namn. 

Familjen Jouves har tillverkat vin i tre århundraden i vindistriktet Cahors i sydvästra Frankrike. I dag är det bröderna Bruno och Didier som tar hand om vingården Domaine du Prince som ligger på Quercyplatån med utsikt över Lotdalen i Cornou.

Släkting träffade kungen 

Legenden säger att en av familjens förfäder förde vin till Frankrikes kung eller kanske till Rysslands tsar (man vet inte så noga). Och, eftersom han hade träffat kungen gav byborna honom smeknamnet "prinsen" (lou prince på det lokala gamla språket). Det smeknamnet används fortfarande av gamla jordbrukarfamiljer i Cornou och är ursprunget till gårdens namn.

1876 drabbades hela området hårt av phylloxera-epidemien. Familjen fick då övergå till blandad odling och uppfödning, fram till 1947. Då planterades vinstockar resistenta mot vinlusen och vinproduktionen tog fart igen.

Historien om vindistriktet Cahors

Romarna planterade vinstockar i Cahors redan 50 f.Kr. Det bekräftas av den mängd amforafragment som hittats vid plogning av fälten i hela dalen.

Det sägs att en energisk biskop spelade en viktig roll för utvecklingen av vinet från Cahors under medeltiden. Han skickade nämligen vin som gåva till andra biskopar i Frankrike och ryktet spreds. Det blev ett av tsar Peter den stores favoritviner och den rysk-ortodoxa kyrkan valde det som sitt mässvin redan på 1200-talet.

Floden Lot gjorde det möjligt att transportera vinet på ett enkelt sätt, vilket också främjade handeln.

År 1876 utplånades Cahors vinfält av phylloxeraepidemin och har därefter aldrig riktigt kommit igen.