Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Corte giona

(0)

En populär vinproducent i Valpolicella.
Corte Giona är en vinproducent i Valpolicella i norra Italien. Här produceras kända viner som Ripasso, Amarone och Prosecco.

Corte Giona är en omtyckt vinproducent från staden San Peitro in Cariano, nära Verona i norra Italien. Själva huset, Villa Giona är ett mycket vackert venetianskt hus från 1400-talet som ligger ute på landet, mitt i hjärtat av den välkända regionen Valpolicella. Vingårdens ägare Mirko Furia har hållit på med vinproduktion under många år i samma region innan han tog över Corte Giona. På sina vingårdar, 80 meter över havet, framställer Corte Giona kvalitetsviner med stor passion. Deras vinodlingar består främst av druvsorterna Corvina, Corvinone och Oseleta. Corte Giona är mest kända för sin röda viner, men de producerar också ett antal vita Luganaviner. Bland de röda vinerna hittar du flera Ripasso, Prosecco och Amarone.

Valpolicella - del av en stor vinregion

Valpolicella ligger utanför Verona och sträcker sig i väster till Adigefloden som ligger nära Gardasjön. Området är relativt litet, endast cirka tre mil brett och avgränsas i norr av Lissinibergen. Mellan de olika bergsryggarna ligger de fem dalar som utgör det ursprungliga området för framställningen av Amaroneviner. I Veneto, där Valpolicella ligger, finns mängder av vinodlingar och regionen är en av Italiens största vinregioner.
Klimatet i regionen

Valpolicella har ett mycket gynnsamt klimat för just vinodling. Trots att det ligger så pass långt norrut är klimatet varmt. Här växer det till exempel både cypresser och olivträd, vilket är ovanligt på dessa breddgrader. Men närheten till Gardasjön gör att det ibland också blir svalare. Brisen från bergen är också bra för druvorna eftersom de behöver ventilation för att inte de inte ska råka ut för röta och andra sjukdomar. På vintern får området dessutom ofta snö, vilket kan liknas med Piemonte som har snarlika förhållanden. Just snön är faktiskt bra för vinrankorna eftersom de får vila inför nästa års skörd. Även många skadedjur och bakterier dör i kylan.