Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cordella

(1)

Vin som är tillverkat med passion och tillgivenhet.
Vingården Cordella bär släktnamnet och framställer idag viner som visar upp familjens passion för området de bor och arbetar i. 

Vingården Cordella är relativt ung när vi jämför med andra vingårdar. Gården grundades inte förrän 1998 av Orlando Cordella. Vingården, som ligger bland de magnifika kullarna strax söder om den lilla byn Torrenier, är omgiven av vilda cypresser och gröna vinodlingar. Egendomen hette tidigare Podere Moleto, men det ändrades när Orlandos dotter Maddalena tog över gården. Idag driver Maddalena gården och har genomfört en del förändringar.

Framställning av vin

Tidigare brukade Podere Moleto sälja druvorna de skördade till andra vingårdar i området. Både far och dotter tröttnade till slut på att se andra vingårdar växa och bli rika på deras druvor. 2006 bestämde de sig för att börja framställa eget vin. De allra första flaskorna de framställde var tillverkade på överblivna druvor från deras tidigare skördar. 2010 genomfördes två andra stora förändringar på gården. Förutom att de byggde om nästan hela vingården såg även det uppskattade vinet Brunello Cordella dagens ljus för första gången.

Eftersom vingården vid tillfället fortfarande framställde sitt eget vin med hjälp av ansvariga oenologer ville Maddalena särskilja sitt egentillverkade vin från de övriga på gården. Hon började med att välja ut nio hektar av gårdens odlingar för att framställa vinet. Hon tog hjälp av sin fars gedigna kunskap om området och om druvorna. Det är dock Maddalena själv som överser vartenda steg av vinframställningen. Hon ville dessutom att vinerna skulle visa den tillgivenhet som hon och hennes far delar för området de bor i, vilket ledde till att Maddalena satte sitt efternamn på vinetiketterna.

Vinodlingarna

Vingårdens odlingar ligger ungefär 350 meter över havet och marken de växer på sluttar ner mot dalen nedanför. Idag odlar de huvudsakligen två olika slags vindruvor på vingården, vilka båda tillhör Sangiovese Grosso, men som i området kallas Brunello. Det var på så vis vinet kom att få namnet Brunello Cordella.