Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Citra

(0)

Ett familjärt vinkooperativ på 6000 hektar uppdelat på 3000 vinodlarfamiljer. Citra har gjort vin i Abruzzo i 50 år och idag prisas vinerna världen över för sina många genuina personligheter. 

Citra är ett konsortium av druvodlare som funnits i 50 år. Det samlar nio olika kooperativ och 3000 vinodlarfamiljer i området runt staden Chieti i Abruzzo (Abruzzerna) på Italiens östkust. De är idag ett av de viktigaste namnen för vinframställning i Abruzzo.

Familjedrivna vinverkligheter med kollektiv kraft

Vinfälten sträcker sig över 6 000 hektar och är uppdelade på hela 3000 små, familjedrivna vinverkligheter. Produktionen uppgår i närmare 20 miljoner flaskor vin om året – alltifrån enklare vardagsvin till mer ambitösa kvalitetsviner.

Arbetet är uppdelat bland de olika vinfamiljerna och vinmakeriet sköts av flera duktiga vinmakare som i sin tur coachas av Riccardo Cotarella - en välkänd och prisbelönt vinmakare som arbetar över hela Italien. Vinerna är framförallt gjorda på lokala druvsorter såsom montepulciano, trebbiano och pecorino.

Vad betyder Citra?

Citra valdes som namn av medlemmarna redan från start, 1973. Det kommer från namnet på ett av de två furstendömen som Abruzzo delades in i före 1800-talet, innan Italien förenades.

Namnet Citra identifierar det område där de nio kooperativ som utgör konsortiet är belägna, närmare bestämt i området runt staden Chieti.  Det uttrycker den starka kopplingen till territoriet och hänvisar till en gammal kunskap om vinframställning som gått förlorad över tid.

Personliga råd för varje enskild odlare

Citra har som mål att främja vinodlingen i Abruzzo genom att hjälpa de nio anslutna vinkooperativen. Varje medlem stöttas i att förbättra hela produktionskedjan, från bearbetning av jorden till skörd, pressning, buteljering och lagring. Till exempel så tittar ett team av agronomer till varje vinodlares specifika vinfält för att ge bästa möjliga rådgivning.

Vad kännetecknar området?

Vingårdarna sträcker sig över 6 000 hektar, från kust till inland och bergsluttningar. De ligger som i en vagga mellan det Adriatiska havet och bergsmassivet Majella i Apenninerna bara 40 km bort. Havsbrisen och bergsströmmarna möts. Dessutom påverkar flera floder och bäckar de olika vinfälten. Och, som om det inte räckte, är jordsammansättningen väldigt olika både på mikro- och makronivå.  

Uppdelning i fyra olika zoner

En stor mångfald både när det gäller jordmån och mikroklimat, alltså. Men komplext. För att bättre förstå de olika verkligheterna har de (Citra med hjälp av vinmakaren Riccardo Cotarella och professor Attilio Scienza) delat upp Citra-området i fyra olika territorier.

 1. Teatina-zonen (Torrevecchia-Tollo)
 2. Marrucina-zonen (Ortona-Crecchio)
 3. Frentania (Lanciano-Rocca San Giovanni)
 4. Histonium (Paglieta-Vasto)

Den här zonindelningen är av stor betydelse för Citra, men också för all vinodling i Abruzzo. De många särdragen hos Montepulciano d'Abruzzo och andra inhemska druvsorter kan tack vare den nu ges en mening. 

Kooperativet fyller 50 år 2023

År 2023 fyller Citra 50 år vilket visar på soliditet och struktur. Under de här åren har många utmärkelser erhållits. Bland dessa en recension av "The Wall Street Journal" och att i oktober 2005 inkluderas av "Wine Spectator" (den mest kända tidskriften i vinvärlden) bland de 20 bästa vingårdarna "Sure Best Value". 

Hur kommer de att fira?

När de fick frågan om hur de ska fira sin viktiga födelsedag - 26 mars 2023 - blir svaret att de ska fira hela året. "Vi vill skapa fler tillfällen under hela 2023 för att dela med oss av de resultat som uppnåtts. Stärka känslan av tillhörighet hos våra medlemmar och anställda. Stärka relationerna med kunder och intressenter och kommunicera vad målen och kursen för de kommande 50 åren kommer att vara".

Hållbar vinproduktion är en viktig fråga

I oktober 2021 erhöll Citra certifieringen "Equalitas Sustainable Wine" från certifieringsorganet Agroqualità. Det är ett kvitto på det arbete som gjorts när det gäller social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Några exempel?

 • Ekologiskt, veganskt, sulfitfritt vin
 • Ekologiska förpackningar 
 • Energibesparingar i form av solpanelsystem 
 • Minskning av koldioxidutsläpp
 • Minskning av ingrepp i vingårdarna
 • Full hänsyn till vårt samhälle av vinodlare
 • Involvering av lokala aktörer (städer, skolor etc.) samt samarbeten med lokala universitet och forskningsinstitut