Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chateau yveline

(1)

Château Yveline i Bordeauxregionens högra kammare.
Château Yveline tillverkar klassiska bordeauxviner, med terroirbenägna druvor och största respekt för områdets karaktärsdrag.

Vingården Château Yveline har en speciell historia bakom namnet. Idag äger Christian Durand vingården, som tillhört släkten Durand i över tvåhundra år. Men två generationer tidigare gick ägaren André Durand bort alldeles för tidigt och gårdens öde var hotat. Hans fru var ändå fast besluten att hålla vingården inom familjen och hon beslöt därför till och med att namnge den efter barnen Yves och Jacqueline. Det nya namnet blev alltså då Château Yveline.

Gränsar till tre AOC-regioner

Vingården på tre hektar ligger på den högra sidan intill floden Garonne i sydvästra Frankrike. Här i Bordeauxvinernas kärnområde möter tre olika AOC-regioner varandra. Dessa regioner är Lalande de Pomerol, Pomerol och Montagne Saint Emilion. Den här vingårdens fokus ligger på att producera eleganta och klassiska Lalande de Pomerol på druvan Merlot samt en liten del Cabernet Franc.

Gediget modernt hantverk

Druvorna är handplockade och sorterade i två omgångar, allt för att garantera högsta kvalitet på slutprodukten. Genom att kombinera tradition och modern teknologi producerar släkten Durand högkvalitativa viner där områdets karaktär får skina igenom och ge vinet sin unika prägel. Jordmånen består av sand, slam och lera i en unik komposition.

Hög kvalitet och klassiska smaker

Druvan Merlot, odlad på områdets speciella lerjordar, ger ett mustigt, kraftfullt och mycket elegant rödvin. Vinet hör till Bordeauxvinerna och just detta är en mycket klassisk och traditionell Bordeaux. Grannregionen Pomerol står för ännu fylligare viner, medan Lalande de Pomerol har något mer överkomliga priser. Det speciella med de här områdena är att såväl vingårdarna som regionerna är jämförelsevis små. Det är alltså inte möjligt att producera de enorma kvantiteter som skulle kunna pressa priserna.

Men eftersom hantverket är så gediget och tidskrävande hade det troligtvis inte hjälp så mycket med större odlingsarealer.

Château Yvelines Lalande de Pomerol passar bra till charkbrickan eller som aperitif. Men vinet gör sig också alldeles utmärkt till en kötträtt eller mogen och hård ost.