Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Vaudieu

(1)

Lär dig mer och köp vin från Château Vaudieu online. 

Den här vingården har sedan fem generationer tillbaka varit familjen Bréchets ägo. En familj som var något av en pionjär i Rhônedalen när de började tillverka kvalitetsvin. Efter att ha köpt flera slott i södra Rhônedalens vindistrikt var vinproducentens storhet ett faktum.

Châteu Vaudieu är ett av de nämnda slotten som familjen köpte. Det byggdes redan år 1767 och ligger i appellationen Châteauneuf-du-Pape. Runt slottet finns de 70 hektar mark som familjen Bréchet äger och odlar druvor på.

Olika druvsorter

Vingården använder 13 olika druvsorter, men Grenache är den dominerande druvan hos Châteu Vaudieu. Grenache Blanc i kombination med Roussane, Clairette, Bourboulenc, Picpoul och Picardan ger det vita vinet. Den sistnämnda druvan är en av appellationens äldsta druvor och dessutom relativt sällsynt.

För att producera de röda vinerna med blå Grenache-druva använder familjen Bréchet sig av Syrah, Cinsault, Counoise, Terret Noir, Vaccarèce och Muscardin. Det är druvor som ger attraktiva aromer och förstärker vinupplevelsen.

Klimat och jordmån

Klimatet i de mjuka sluttningarna omkring vingården är optimalt för Grenache-druvor. En gynnsam Mistralvind, 2 800 soltimmar om året och lite nederbörd är nämligen perfekt för druvodlingen.

Området präglas av sandig och lite lätt stenig jordmån, vilket innebär en långsam mognadsprocess som dessutom ger bättre druvor med mycket sötma.

Viner från Château Vaudieu

Château de Vaudieu är ett rött vin som består av 80 % Grenache, 15 % Syrah och 15 % Mourvèdre. Rekommendationen är att lagra vinet i 5 upp till 15 år för att framhäva alla aromer.

Château Vaudieu Cuvée "Val de Dieu" är även det här ett populärt rödvin från vingården. Här använder familjen samma druvor som vid tillverkning av Château de Vaudieu. Blandningen är dock annorlunda för att ge ett mer kraftfullt vin. Här använder de istället 60 % Grenache, 25 % Syrah och 15 % Mourvèdre.

Vingården producerar även vita viner, vilka går att lagra upp till tio år. Château de Vaudieu Cuvée "Clos du Belvédère" är ett vitt vin gjort på 100 % Grenache-druva.

Hur smakar vin från Château Vaudieu?

Viner från Château Vaudieu är kända för sin intensitet och komplexitet. Röda viner från denna vingård är ofta rika och fulla av smaker som mörka bär, kryddor och en touch av mineralitet, medan de vita vinerna tenderar att vara eleganta och aromatiska med inslag av vita blommor och citrus. Varje flaska är en resa genom Châteauneuf-du-Papes hjärta, och erbjuder en smakupplevelse som är både unik och minnesvärd.