Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Suduiraut

(0)

Château Suduiraut tillverkar ädelsöta Sauternesviner.
Château Suduiraut ger Sauternesviner som får sin karaktär av en svampinfektion som drabbar druvorna. Ursprungligen användes svavelindränkta ljus.

Vinslottet är en av de historiska vingårdarna i Sauternes. Namnet Suduiraut fick slottet 1580 efter arvtagerskan Nicole d'Allards giftermål med Léonard de Suduiraut. Under Fronden, det franska inbördeskrig som pågick 1648–1653, blev Château Suduiraut plundrat och nerbränt. Slottet restaurerades sedermera och magnifika trädgårdar, designade av Le Nôtre som var trädgårdsmästare till kung Ludvig XIV, anlades runt fastigheten. Den 18 april 1855 fick Château Suduiraut klassificeringen Premier Cru i samband med att Girondeviner fick ursprungsbeteckning.

Sauternes

Dessa viner är gjorda på druvor som svampen Botrytis cinerea angripit. Det kallas för ädelröta och gör att druvorna torkar ut eftersom det skyddande skalet perforeras. Således skrumpnar druvan ihop och innehållet av socker och aromämnen blir mer koncentrerat. När druvorna sedan jäser bildar de alkoholstarka och söta viner. Sauternes är huvudsakligen gjort på druvsorten Sémillon. Sauternesviner från Château Suduiraut är goda som aperitif. Gås- och anklever samt mögelostar är klassiska matkombinationer tillsammans med vinet. Dessa viner passar även till söta desserter.

Svavel

Det är nederländskt inflytande som ligger bakom Sauternesvinernas tillkomst. På 1600-talet planterade holländska köpmän vita druvsorter i regionen där Château Suduiraut är beläget. De introducerade även tyska tekniker för tillverkning av vitt vin, som att stoppa jäsning genom att använda svavel. Detta för att bibehålla en hög sockernivå. Svavlet tillsatte de genom att ett stearinljus med en veke indränkt i svavel fick brinna i fatet som vinet skulle jäsa i. Således blev det rester av svavel kvar i tunnan vilket vinet långsamt integrerade när det jäste. Däremot använde holländarna inte ädelröta. Det var först i början av 1700-talet som odlarna utvecklade denna praxis.

Perfekt läge

För att ädelrötan ska angripa druvorna på ett gynnsamt sätt behöver vädret växla mellan fukt och solsken. Château Suduiraut geografiska läge nära floderna Ciron och Garonne ger perfekta förutsättningarna för detta. På hösten när druvorna är mogna, stiger dimmor från floden och lägger ett fuktigt lock över vingården vilket följs av vackra soliga dagar. Det är precis rätt klimatförhållanden för utveckling av ädelröta.