Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Montrose

(2)

Château Montrose producerar högkvalitativa viner.
Château Montrose i franska Bordeaux har en lång historia och tradition av att producera högkvalitativa viner.

Vingården Château Montrose ligger i Saint Estèphe, i den franska regionen Bordeaux. Här har den legat sedan början av 1800-talet och har därmed en tvåhundraårig historia och tradition av att odla och producera vin. Château Montrose ligger på en högt belägen plats med utsikt över floden Girondes mynning. Det goda läget ger fördelar för det lokala mikroklimatet när det gäller både sol och vind.

En familjehistoria

Château Montroses historia startar när Etienne Théodore Dumoulin år 1815 planterar vinrankor och uppför byggnader för vinframställning på en ljungbeklädd del av familjens marker. År 1866 köper Mathieu Dollfus vingården, samt moderniserar och utökar den med nya byggnationer. Från slutet av 1800-talet och in på 2000-talet är det familjen Charmolüe som har lett Château Montrose till att bli den respekterade vinproducent den är idag. Även under tider av kris och motgång har de producerat viner med hög kvalitet. Idag ägs vingården av Martin och Olivier Bouygues.

Vingården och landskapet

Närheten till havet ger vingården fördelar när det gäller klimatet och förutsättningarna för vinodling. Anledningen är att havet har stabiliserande effekt som hjälper till att reglera både kyla och sommarvärme som annars kan ha en förödande effekt på vinrankor och druvor. Vinraderna planteras i nordsydlig riktning, vilket gör att de har nytta av solen hela dagen. De nordvästliga vindarna å andra sidan gör att överflödig fukt försvinner.

Vinerna

Vingården odlar i första hand Cabernet Sauvignon (60 %) men också Merlot (32 %), Cabernet Franc (6 %) och Petit Verdot (2 %). Druvorna odlas på den plats på gården som har bäst förutsättningar för just den specifika druvan för att säkerställa full mognad och god skörd. Det innebär också att druvorna får en speciell karaktär. Exempelvis får vingårdens Merlot en mjuk touch med silkeslena tanniner och aromatiska smaker. Cabernet Franc har eleganta aromer för fräscha och komplexa viner, medan Petit Verdot ger färg och en trevlig pepprighet. Vinerna tillhör de mer tanninrika, vilket gör att de går att lagra i decennier under rätt förhållanden.