Château Lanessan

(1)

Château Lanessan är ett av de äldsta vinslotten i Bordeaux. På grund av en historisk miss hamnade det utanför regionens vinklassificering. Många experter anser att slottet borde höjas upp. Louis, som avfärdade världsutställningen som "byråkratiskt nonsens", fick (minst sagt) äta upp sina ord. 

Vingården Château Lanessan är en av de äldsta egendomarna i Bordeaux. Den omfattar mer än 350 hektar varav 85 hektar är vinstockar.

Vart ligger Château Lanessan?

Gården ligger i appellationen Haut-Médoc på den västra stranden i vinregionen Bordeaux. Kommunen heter Cussac och ligger nära Fort Médoc.

Från en familj till en annan

Den tidigaste dokumentationen visar att Dame Paironne la Montagne, änka efter Henry de Lanessan, sålde egendomen 1310 till Sieur de Blaignan. Därefter 1793 köpte skeppsredaren Jean Delbos slottet som vid den tiden hette Dubosqc. Gården blev under den tiden listad som en Quatrieme cru av Lawton (en klassificering som visar på god kvalitet). 

En miss slottet sent ska glömma

Jean Delbos son Louis beslutade 1855 att Château Lanessan inte skulle lämna in några prover till Bordeaux Wine Official Classification. Han trodde nämligen att rankningen på världsutställningen inte skulle bidra till egendomens redan goda rykte, och att urvalet var "byråkratiskt nonsens". Han skulle få ordentligt fel. Världsutställningen lade nämligen grunden till det som därefter, och än idag, är Bordeaux-vinernas klassificeringssystem. 

Château Lanessans viner borde vara klassade högre

Det goda ryktet och vinkritikernas hyllningar till trots kom gårdens viner endast upp till klassificeringen Cru Bourgeois Supérieur. Det tills att denna specifika klassificering upphävdes. Flera vinexperter anser att vinerna från Lanessan borde upphöjas till en högre klassificering.

Hästmuseum i stallet

Château de Lanessan byggdes 1878 av André Delbos i mock-tudorstil och dess källare byggdes i traditionell Médoc-stil. Dessutom utökades egendomen med stall som ligger till grund för Musée du Cheval (Hästmuséet), som idag är ett turistmål.

Namnet Lanessan tas tillbaka år 1907

Efter giftermålet mellan Marie-Louise Delbos och Etienne Bouteiller 1907 ändrades familjenamnet tillbaka till det ursprunglige - Lanessan. År 1961 började Jean Bouteiller utöka familjens innehav och förvärvade först Château Lachesnaye och däefter Château de Sainte Gemme 1962. Château Lanessan har idag, i åtta generationer, drivits av familjen Bouteiller.