Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château La Plaige

(0)

Prova ett kraftfullt men elegant Bordeauxvin.
Château La Plaige är en gård som ligger i östra delen av Bordeaux. Här kan du läsa om ett kraftigt Bordeauxvin med elegant karaktär.

Château La Plaige ligger på en sluttning precis bredvid floden Dordogne, alltså på östra sidan av det kända vindistriktet Bordeaux i Frankrike. Frédéric Naud och hans fru Lisa äger gården sedan 2000. De kommer från en släkt som har hållit på med vintillverkning i fem generationer och har stor kunskap och passion för sina viner. De producerar viner som är kraftiga men samtidigt eleganta. Vinerna blir tillverkade av olika druvsorter, så kallade Bordeauxblandningar, vilket är vanligt för området.

Jordmånens betydelse

Östra delen av Bordeaux kallas även "haute plage", vilket betyder den höga stranden på svenska. Jordmånen i området är av klassisk Bordeauxkaraktär, vilket betyder att jorden är rik på lera och kalksten. Här dominerar dessutom odlingar med druvan Merlot och vinerna är generellt sett lite mjukare och mer fruktiga. Jordmånen på västra sidan är, å andra sidan, mer väldränerad och innehåller mer grus, vilket ger stramare och mer eleganta viner. Dessa viner har oftare Cabernet sauvignon som bas. Men vanligt för just Bordeauxviner är att de har en tydlig terroir-ton. Det betyder just att de har naturliga faktorer som påverkar vinets karaktär.

Château La Plaige Bordeaux Supérieur

Det här är ett rött vin med djup rubinröd färg, vilket blir tillverkat av druvorna Merlot, Cabernet sauvignon och Cabernet franc. De olika årgångarna har dessutom olika blandningar, så du kan hitta både viner där druvan Merlot respektive Cabernet sauvignon dominerar. I vinerna med mer Cabernet sauvignon kan du tydligt känna tonen av svarta vinbär. Samtliga viner är välbalanserade med fina tanniner och en viss mineralton, som kommer från jordmånen i området.

Vilken mat passar vinet till?

En Château La Plaige Bordeaux Supérieur passar utmärkt till en grillad köttbit, ett ugnsrostat lamm eller andra smakrika kötträtter. Vinet bör serveras vid en temperatur på 16-20 grader för att smaka som bäst.