Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Gruaud Larose

(1)

I Saint-Julien i Bordeaux ligger Château Gruaud-Larose. Ett vinslott klassat som ett av femton Deuxièmes Crus (topp-2 på topplistan över kvalitetsvingårdar i området). Här har alltifrån riddare till präster och magistrater huserat. 

Château Gruaud-Larose är en vingård i appellationen Saint-Julien i regionen Bordeaux i Frankrike. Vinet som produceras här klassificerades som en av femton Deuxièmes Crus (Second Growths) i den ursprungliga klassificeringen av kvalitetsvin från Bordeaux som togs fram 1855.

Historien om Château Gruaud-Larose

Château Gruaud-Larose har en yngre historia än de flesta av sina grannar. Dess ursprung går tillbaka till 1725 och riddaren Joseph Stanislas Gruaud. Vinslottet kallades då Fond-Bedeau och administrerades av två Gruauds; en präst och en magistrat. Magistraten, Chevalier du Gruaud, dog 1778 och hans del av egendomen överläts då till Joseph Sebastian de La Rose, som döpte om egendomen till Gruaud-La Rose eller Gruaud-Larose. Det var den som klassificerades som en Deuxièmes Crus år 1855.

Uppdelning av egendomen i två

Kontrollen över egendomen delades mellan flera ättlingar, men förblev intakt fram till 1867. Då delades den upp i Château Gruaud-Larose-Sarget (efter Baron Sarget) och Château Gruaud-Larose-Faure (efter Adrien Faure, som gifte sig med en Sophie Bethmann, arvtagare till en del av egendomen).

Återförening tack vare familjen Cordier

De två slotten återförenades sedan av familjen Cordier som köpte Sarget-delen 1917 och Faure-delen 1935. Château Gruaud-Larose blev tillsammans med Château Lafaurie-Peyraguey och Château Talbot en central del av de många Cordier-egendomarna.

Flera ägare under 80- och 90-talet

År 1983 köptes vingården av Compagnie de Suez, 1993 av Alcatel-Alsthom och 1997 av Taillan Group, som leds av Jacques Merlaut. Han äger även ett antal andra producenter, däribland Château Haut-Bages-Liberal.