Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château grand lys

(0)

Prova Château Grand Lys - ett bra matvin med snygg fatkaraktär.
Château Grand Lys är en vingård i Bordeauxregionen i sydvästra Frankrike. Här kan du läsa mer om flaggskeppet Grand Lys 2016, vilket är en Bordeaux Supérieur.

Château Grand Lys är ett historiskt franskt slott med och anor ända från 1805. Redan då omringade vinodlingar slottet och än idag producerar man vin här. Gården är familjeägd och den nuvarande ägaren Philippe Perron köpte vingården 1986 och har därmed över 35 års erfarenhet av vintillverkning.

"Mellan två hav"

Slottet ligger mitt i regionen Entre-Deux-Mers. Entre-Deux-Mers betyder "mellan två hav" och är en poetisk beskrivning av detta stora, lantliga område. Vingården består av 25 hektar odlingar som ligger perfekt belägna på sluttningar längs floden Dordogne och Garonne i byn Clayrac. Clayrac ligger nära den historiska staden Sauveterre-de-Guyenne med anor från medeltiden.

Klimat

Här är klimatet väl tempererat vilket beror på Golfströmmen men också på floden Girondes breda mynning. Även Dordogne och Garonne mildrar klimatet och gynnar vinodlingarna. Jorden i Entre-Deux-Mers består mestadels av en blandning av lera och kalksten.

Traditionell vintillverkning

Château Grand Lys använder sig av samma sorts vintillverkning som när man gör en traditionell Bordeaux. Men skillnaden är att de lägger till modern teknologi och kunskap. De lagrar vinet minst 12 månader innan buteljering. Vid tillverkning av Bordeauxviner blandar de omsorgsfullt druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon är en vitvinsdruva och därför blir också Cabernet Franc och Merlot använda för att få till den röda färgen och den djupare smaken.

En Bordeaux Supérieur

Vingården tillverkar en Bordeaux Supérieur från toppåret 2016 och det är ett mörkt granatfärgat vin med en härlig fruktighet och en lätt touch av vanilj. Det har även en trevlig fatkaraktär men en lång avslutning. Vinet består av 40% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc. Det är ett bra matvin som passar till många olika sorters kött- och fågelrätter. Du kan med fördel även dricka det till ostar, kallskuret eller till en långkokt gryta. Servera gärna vinet lite svalt, runt 17-18 grader.