Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Gloria

(1)

I sydöstra Frankrike i vinregionen Haut-Médoc finns appellationen Saint-Julien som består av flera välkända vingårdar. Varav en av vingårdarna är Château Gloria som är listat i den privata vinklassificeringen av Alexis Lichine. Här producerar vinmakarna omkring 220 000 flaskor vin av högsta kvalitet varje år.

Château Glorias historia

Monsieur Henri Martin grundade Château Gloria år 1942 vilket gör den till en relativt ung vingård i Bordeaux-området. Ryktet om vingården spred sig snabbt och inom en generation ansåg befolkningen att den var en av de bästa i landet. Martin skapade den unika vingården genom att under flera år köpa delar av vingårdar som certifierats med Cru Classe. Idag är det Henris dotter, Françoise, som tillsammans med sin man och deras två barn driver vingården.

Martin var under många år borgmästare i appellationen Saint-Julien och en av de ledande personerna inom appellationens vinhandel. Under samma period köpte han upp flera andra marker som han utvecklade till framgångsrika vingårdar. Efter världskriget arbetade Martin med att få liv i vinhandelsföreningen La Commanderie du Bontemps du Médoc. Han blev även utsedd till chef för Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux under 1950-talet.

Manuellt skördade druvor

Vingården består av 50 hektar mark där jordarna till största del består av grus, lera och sand. Den största delen av odlingarna består av druvan Cabernet Sauvignon, nämligen 65 %. Druvan Merlot finns planterad på 25 % av marken medan druvorna Cabernet Franc och Petit Verdot har 5 % vardera av odlingarna.

På vingården skördar vinmakarna druvorna för hand får att hålla dem intakta så länge som möjligt under processen. Efter skörden placerar arbetarna druvorna i rostfria fat för att jäsa innan de sedan blir placerade i ekfat för lagring. Ekfaten består av cirka 40 % ny ek och druvorna lagras i minst 14 månader innan processen fortsätter.