Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Giscours

(2)

Bordeauxviner från franska Margaux.
Letar du efter aromatiska viner som är kraftfulla i smaken? Château Giscours är en av de största vinodlarna ifrån Margaux.

Château Giscours är en av franska Margeaux-regions främsta och mest innovativa vinproducenter. Den över 40 hektar stora vingården ligger på tre gruskullar och producerar vin som är klassade som 3ème Cru Classé. Ett fokus på elegans och modernitet har hjälpt vingården att stärka sin identitet. Särskilt stora investeringar under de senaste åren har bidragit till att återställa vingården till sin forna glans.

Bakgrund

Vingården har en rik och spännande historia som börjar redan 1522 när Pierre de Lhomme köpte huset och planterade de första vinrankorna. Familjen Albada Jelgersma äger gården idag. Ett mörkt ögonblick i vingårdens historia ägde rum 1998, då en anställd anklagade gården för att ha blandat frukt med Haut Medoc-beteckning samt även ha vatten och mjölk i sina viner. Château Giscours blev anklagade för att ha brutit mot AOC-lagarna men idag har de återställt sitt rykte. 1935 introducerades Appellation d’origine contrôlée, alltså AOC-lagar. Lagarna ska skydda och främja produktionen av kvalitetsviner viner i Frankrike.

Aromatiska viner lagrade på ekfat

Château Giscours viner består ofta av en blandning av 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot och 5 % Cabernet Franc. Vinerna är lagrade på ekfat i cirka 18 månader. Hur länge vinerna lagras varierar lite beroende på årgång. Mellan 60 till 70 % av de små ekfaten är gamla ekfat. Franska ekfat är välkända för sina täta korn, dessa bidrar med kryddiga toner som ceder.

Château Giscours producerar även vin som kommer från mycket gamla vinstockar. Några av dessa är över 70 år gamla. Majoriteten av de äldre vinstockarna är Cabernet Sauvignon och några Merlot. Några av vingårdarna använder biodynamiska tekniker, runt 20 % men andelen viner som produceras med nya biodynamiska tekniker stiger stadigt.

Manuell hantering vid skördning

Druvskörden sker alltid 100 % manuell. Vingården väljer ut druvorna när de skördas och sedan sorteras de manuellt på långa sorteringsbord.