Château Frontenac

(0)

En producent av klassiskt Bordeauxvin.
Château Frontenac har anor långt tillbaka och producerar vin i klassisk Bordeauxstil. 

Château Frontenac ligger nära Sainte Foy La Grande, 25 km från Saint-Émilion, ett område som är välkänt för sina fantastiska viner. Egendomen är 35 hektar stor och grundades redan år 1622 för att hedra besöket från kung Louis XIII. Slottet fick namnet Frontenac efter kungens gudson Louis de Buade, även känd som hertigen av Frontenac. I mitten på 1800-talet började slottet att producera vin i klassisk Bordeauxstil, vilket de gör än idag.

Vingården och dess historia

Château Frontenac har tillhört familjen Mesange sedan år 1842. I samband med att Mesange tog över började också vinproduktionen. Sedan dess har fem generationer av samma familj varit vinproducenter här. Idag är det Roger Mesange som driver Château Frontenac efter att ha tagit över efter sin far på 1980-talet.

Vinodlingarna består till övervägande del av jord med höga halter av lera och kalk. Vinstockarna är i snitt 35 år gamla och odlas på sluttningarna som vetter mot floden Dordogne. På så sätt kan druvorna få mest sol och uppnå sin fulla mognad. Vita druvor odlas på lite drygt en hektar, resten av marken är avsatt till att odla röda druvor.

Vinerna

Château Frontenac strävar efter att producera viner i klassisk stil men med en mjukhet som kommer av att vinet får mogna i två år på betongfat innan buteljering och försäljning. Den typiska blandningen för Château Frontenacs röda viner är 40 % Merlot för fyllighet, 30 % Cabernet Franc för finess och möjlighet till åldrande samt 30 % Cabernet Sauvignon för aromer och fruktighet. Smakmässigt beskriver Château Frontenac sitt röda vins arom som rostat med nyanser av svarta frukter, aromatisk friskhet och god vaniljsötma. Vinet är perfekt till fågel, vilt eller kött i allmänhet.

Det vita vinet beskriver de som blommigt med finess, fruktighet och elegans. Det här vinet passar bäst tillsammans med aptitretare, skaldjur och alla typer av fiskrätter. Sitt rosévin beskriver Château Frontenac som utsökt och fruktigt men med en rundhet och en utsökt finish.