Château Franc-Baudron

(1)

Gård med kärlek till sina viner.
Château Franc-Baudron ligger i Montagne Saint-Émilion. Med en lång tradition av vintillverkning producerar gården flera Bordeauxviner.

Château Franc-Baudron ligger i den sydvästra delen av Montagne Saint-Émilion, endast några kilometer från Saint-Émilion. Gården har varit familjeägd i över 200 år och varje generation har satt sin egen prägel på vintillverkningen. Familjen har alltid älskat vin och den kärleken har gått i arv i generationer. Idag är det Michel Guimberteau som äger slottet. Han är en engagerad vinodlare och sedan en kort tid tillbaka har även hans dotter gett sig in i företaget. Tack vare henne har de kunnat ställa om till en helt ekologisk produktion.

Lång vintradition

Familjen har en speciell filosofi om hur vintillverkning ska gå till och för dem är alla delar av arbetet viktiga. Det gäller allt från beskärning och skörd till själva vinframställningen i källaren, lagring och tappning. Tack vare detta kan de skapa äkta viner med personlig prägel. Chateau Franc-Baudron har ett brett sortiment av viner.

Saint-Émilion

Saint Émilion-vinerna är kraftfulla och smakrika och utgör hjärtat i produktionen. Gården nyttjar största delen av marken till just denna odling. Två av dessa viner lagras i fat för att de ska få mer komplex struktur. Viner som tillverkas på Château Franc-Baudron kan lagras i 5 till 15 år, eller till och med längre beroende på vilken årgång det handlar om.

Bordeaux

Château Franc-Baudron har även en mindre andel produktion av Bordeauxviner varje år. De flesta av vinerna är röda men de producerar även några vita viner. Det röda vinet består av 100 % Merlot, har mycket kropp och är fruktigt. Det vita vinet består av 50 % Sémillon och 50 % Sauvignon Blanc. Vinet har en ljusgul färg, med toner av persika, citrus och en lätt rökighet. Det är alltså inte ett typiskt Bordeauxvin. De har även en rosé i sortimentet, gjort på Merlot och Cabernet Franc. Ett lätt vin som passar perfekt till en grillkväll eller en picknick. Vinet är både friskt och fruktigt.