Château Fombrauge

(1)

Den till ytan största Grand Cru Classé-vingården i Saint-Émilion. På Château Fombrauge har familjer gjort kvalitetsvin sedan 1400-talet och namnet, ja det betyder "en källa omgiven av ljung". Bara en sån sak. 

Château Fombrauge är en vingård i Saint-Émilion i Bordeaux. De första druvorna från slottet skördades 1599 och i sex århundraden har det nu gjorts prestigeviner (klassade Grand Cru Classé, se nedan) här. Château Fombrauge är den till ytan största Grand Cru Classé-vingården i Saint-Emilion. 

Vad menas med att Château Fombrauge är ett Grand Cru Classé?

"Grand Cru Classé" är en klassificering i Bordeaux som daterar tillbaka till 1954. Idag finns  64 slott som fått benämningen Grand Cru Classé Saint-Émilion. Det finns också över 200 slott som använder benämningen ”Grand Cru” på etiketten. De har ingenting med den officiella klassificeringen att göra och vinernas kvalitetsnivå lever sällan upp till Grand Cru Classé-vinernas. Man kan altså vara säker på att vinerna från Château Fombrauge håller en hög kvalitet. 

En familjedriven gård sedan 1400-talet

Vingården har präglats av stabilitet och pionjäranda. Det började med familjen Canolle på 1400-talet och därefter har sex familjer efter varandra ägt och drivit Château Fombrauge. Idag är det Bernard Magrez som sköter om egendomen.

Vad betyder Fombrauge?

Namnet kommer från latinets "Fons Brogiera" som betyder en källa omgiven av ljung.