Château du Glana

(1)

Ett klassiskt vin i modern tappning.
Château Du Glana producerar moderna eleganta viner med en karaktär som reflekterar vingårdens unika terroir. Läs mer här om den spännande franska vinmakaren.

När Gabriel Meffre köpte vingården Château du Glana, som ligger i Saint-Julien i Frankrike, år 1961 hade den förfallit ordentligt. Han började totalrenovera allt från slottet till vingårdarna och vinframställningarna. I början av 2000-talet genomförde familjen förändringar med fokus på att förbättra sitt Bordeauxvin. Gabriel gjorde omfattande omplanteringar i vingården samt moderniseringar av bland annat lagringskällaren. Vid omplanteringen byttes en stor del av vinstockarna ut och ersattes med Cabernet Sauvignon och Merlot.

Modern innovativ vinmakare

Idag driver Gabriel Meffres son Jean-Paul vingården tillsammans med sina barn Julien och Ludovic. Gårdens terroir består mestadels av grusbaserade jordar där vinmakaren producerar prisvärda Saint Julien-viner. Området har många slott som producerar imponerande viner år efter år, även om Saint-Julien är den minsta av kommunerna i regionen Haut Médoc. Från just denna vingård kan du välja mellan två olika viner, vilka är Château du Glana och Pavillon du Glana.

Cabernet Sauvignon är den primära druvan

Vinstockarna består till 65 % av Cabernet Sauvignon medan 35 % är Merlot, vilket bidrar till vinets rundhet och fyllighet. Just druvan Merlot är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter. Den mognar tidigt och ger stora skördar. Merlotviner påminner om Cabernet Sauvignon, med skillnaden är att de saknar Cabernet Sauvignons karaktäristika strävhet. Lagringen sker i franska ekfat under 12 månader och runt 40 % av ekfaten är nya. Plockningen av druvorna utförs med en kombination av maskinskörd och manuell plockning.

Klassiskt vin och matkombinationer

Vinmakarna strävar efter att göra ett vin som är en perfekt blandning mellan vingårdens rika tradition och moderna tekniker. Deras vin är modernt i stilen samtidigt som det har behållit sin unika och klassiska Saint Julien-stil. När det gäller Château du Glana passar det bäst med rätter med kalvkött, nötkött, lamm, anka, eller vilt. Du kan även para ihop vinet med asiatiska rätter, skaldjur, tonfisk, svamp, pasta samt ost. Det här ett vin som du med fördel kan lagra i mellan sju och tolv år.