Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château de Prémeaux

(1)

Vinproducenten Château de Prémeaux ligger i Nuits Saint Georges. Det är hem för många vinhandlare i det välkända distriktet Bourgogne i Frankrike. Själva appellationen är uppdelad i två delar. Den norra gränsar till Vosne-Romanée och i den södra änden ligger kommunen Prémeaux. Det finns inga Grands Crus i byn, men den har däremot ett stort antal Premier Crus. Här tillverkas bland annat Pinot Noir-viner med smaker av körsbär, plommon och sandelträ.

Historia och tillverkning

Själva gården är från 1800-talet och är delvis byggd av stenar från det gamla slottet som tidigare stod här. Totalt har fem generationer odlat vin på den här gården som idag ägs av Arnaud Pelletier. Gården består av sammanlagt tretton hektar vinodlingar.

För att få fram de bästa vinerna tar Château de Prémeaux sin vintillverkning på största allvar och bygger sin produktion på kunskap. På gården omvandlar de must till vin genom traditionella metoder. Innan den 15 dagar långa jäsningen sker skördar vinproducenten sina druvor för hand. Under jäsningen får temperaturen inte överstiga 30 grader. Efter det blir vinerna lagrade på ekfat i mellan 16 och 18 månader. Vinerna buteljeras avslutningsvis utan filtrering eller förtjockning.

Olika viner

Château de Prémeaux tillverkar både vita och röda viner, men även mousserande Cremant-vin och Pommard-vin. Burgundy Hautes Côte de Nuits är en populär sort sett till vinproducentens vita viner. Det är ett vitt vin med aromer av citron och grapefrukt samt en något smörig finish. Burgundy Aligote är ett annat populärt vitt vin från Château de Prémeaux, som har en uttalad fruktighet med aromer av Mirabelle-plommon.

Bland de röda vinerna hittar du bland annat Burgundy Hautes Côte de Nuits med doft av röda bär och en fräsch smak. Côte de Nuits Village är ett något mer kraftfullt rött vin som kombinerar olika aromer av mörka bär med lite mer jordiga toner.