Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château d'Agel

(13)

Kvalitetsviner från Minervoisregionen i Frankrike.
Letar du efter ett silkeslent rött vin? Viner från Château d'Agel i södra Frankrike drar nytta av ett medelhavsklimat. 

Vid foten av Black Mountain i Haut Languedoc National Park hittar du vingården Château d'Agel. Minervois-viner, AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), kommer från Languedoc-Roussillon-regionen vilken är den äldsta regionen för vintillverkning i Frankrike. Regionen är känd bland annat för sina fina medeltidsslott, små byar och många kullar med vingårdar. Den har dessutom ett rykte om sig att producera kvantitet snarare än kvalitetsviner, men de senaste åren har flera intressanta röda viner dykt upp.

Från romartiden till modern vingård

Du finner Château d'Agel tio kilometer sydost om staden Minerve. Enligt sägnen var romarna Cicero och Pline förtjusta i viner från Minervoisregionen. Idag producerar man främst fylliga röda viner som är eleganta när de är unga och blir silkeslena efter två eller tre års åldrande. Även torra vita viner samt roséviner kommer från vingården. Ungefär tio olika sorters druvor används när vin tillverkas i regionen.

Olika sorters druvor

Vingården är på 26 hektar och den är uppdelad i två olika delar. Ena delen ligger nära flodstranden på terrasserad, stenbelagd mark, medan den andra ligger högt uppe på Causse de Cazelle. Marken på den högt belägna delen består mestadels av kalksten. De olika jordarterna innebär att det är möjligt att odla en rad olika vita och röda druvor som Maccabeu, Roussanne, Vermentino, White Grenache, och Cinsault. Vinerna från Château d'Agel återspeglar de olika egenskaperna och karaktärsdragen i jorden, klimatet och solexponeringen.

Vinentusiaster tar över vingården

Under 2003 bestämde sig några vinentusiaster för att ta över vingården. Sedan dess har de passionerat arbetat med att framställa kvalitetsviner och minska fokus på att producera kvantitet. Särskilt de bördiga omgivningarna runt byn Agel har de allra bästa förutsättningarna för att tillverka utmärkta viner. De senaste åren har deras viner vunnit flera priser. Minervois är mest berömt för sina röda viner, vilka vanligtvis görs på druvorna Mourvèdre, Syrah, Grenache, Carignan och Cinsault. Vingårdens viner passar bland annat mycket bra till kalv och nötkött samt pastarätter.