Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Cantemerle

(1)

Vinslott med anor från 1100-talet. Château Cantemerle gör vin i appellationen Haut-Médoc i Bordeaux. En kontrovers från 1855 har gjort vingården lite extra omtalad..

Château Cantemerle är en vingård i appellationen Haut-Médoc i vinregionen Bordeaux i Frankrike.

Klassificerad som topp-5

Château Cantemerle var den sista vingården som klassificerades som en av arton Cinquièmes Crus (en form av kvalitetsklassificering som i det här fallet indikerar nummer fem på topplistan) i Bordeauxvinets officiella klassificering från 1855.

Är Château Cantemerle verkligen en Cinquièmes Crus?

Något som följt med i slottets historia genom åren är att de skedde en kontrovers. Det var nämligen så att Château Cantemerle inte fanns med på den klassificeringskarta som visades på världsutställningen i Paris 1855. Men därefter, har det funnits med på alla kartor som publicerats efter 1855. Därför inkluderas ibland en asterisk bredvid Château Cantemerle i listan med hänvisning till detta. 

Vinodlingar sedan 1300-talet

Egendomen har en lång historia i Haut-Médoc. Det finns uppgifter om att den funnits åtminstone sedan 1100-talet och att det här producerats vin sedan 1300-talet. På 1800-talet drabbades vinfälten dock hårt av både vinlusepidemin och angrepp av mjöldagg på vinrankorna. Det gjorde så att produktionen sjönk med nästan 50%.