Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Bellegrave

(0)

Slottet Bellegrave finns norr om Bordeaux och ligger längs med floden La Grionde, som kommer från Biscayabukten. Gården ägdes 1901 av Armand Roux, sedan av en amerikansk affärsman och kom därefter åter i fransk ägo 1977 till J.P. Meffre.

Bröderna Ludovic och Julien Meffre driver idag den vackra vingården och de anser att det är en välsignad plats för druvan Cabernet-Sauvigion. Trots att gården bara är 8,3 hektar stor producerar de 22 000 flaskor per år. Druvorna får sin karaktär av klimatet med bukten utanför och den steniga marken. Jorden har bra dränering och samlar värme under dagen som därefter avges under natten. Bröderna Meffre arbetar dessutom metodiskt för att nå högre kvalitet med sitt vin.

Druvor

Den främsta druvan hos vinproducenten är Cabernet-Sauvignon, som står för 62 % av skörden. Med den här druvan som bas får man ett strävt vin med mycket fruktsyra. Det blandas med de andra druvorna för att få fram önskad smak.

Den näst vanligaste druvan är Merlot med 31 %. Druvan ger medelfylliga viner och kan bli både fruktigt smakrikt eller stramt nyanserat. På Château Belleville blandar de den med Cabernet-Sauvignon.

Sista druvan som blir odlad av bröderna är Cabernet Franc med 7 %. Denna blåa druva ger friskhet och en lite sträv smak. Cabernet Franc är typisk just för området runt Bordeaux och blir använd för att blanda i viner för en friskare smak.

Produktionen

För att få fram det bästa ur druvorna skördas de successivt. Hur mycket och var avgörs av druvornas mognad. Efter skörd lägger producenten druvorna i tankar och jäsningen tar cirka tre veckor, vilket är en normallång tid för många av världens bästa viner. Efter jäsningen blandar de vinet och häller det mestadels på nya franska ekfat för lagring i ytterligare tolv månader.

Vinerna de erbjuder är årets Vintage, antingen som Château Belleville eller Press Château Belleville.