Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Caves São João

(1)

Klassiska viner från distriktet Bairrada.
I Bairrada produceras 2/3 av Portugals mousserande viner samt många tanninrika rödviner. Hos Caves São João hittar du båda. 

Det är ett familjeföretag som grundades av Bröderna José Manuel och Albano Costa 1920. Således är Caves São João det äldsta vinproducerande familjeföretaget som fortfarande är verksamt i Anadia. Till en början var brödernas ambition att marknadsföra fina viner från regionen Douro och likörer.

Bairrada

Anadia är kallad det mousserande vinets huvudstad i Portugal. På grund av sin unika karaktär är Bairrada distriktet DOC-klassificerat, vilket är ett portugisiskt system för ursprungsbeteckningar av vin. Distriktet är beläget på kustslätten från bergen till Atlanten och har således ett milt nederbördsrikt klimat. Det ligger mellan staden Coimbra, med ett av Europas äldsta universitet och Aveiro som ibland får epitetet Portugals Venedig.

Börjar tillverka mousserande vin

På 30-talet fattade Portugal ett beslut att produktionen av portvin enbart får ske i Vila Nova de Gaia. Följaktligen började Caves São João då istället inrikta sig mot bordsviner från Bairrada. Under samma tid började de även tillverka naturligt mousserande vin enligt champagnemetoden, under överseende av den franska oenologen Gaston Mainousson.

Expansion

Till en början skedde vinproduktionen hos Caves São João för export till Brasilien och de dåvarande portugisiska kolonierna i Afrika. Ett populärt vin var Frei João, vilket Caves São João tog fram på femtiotalet. Det är ett vin som blir tillverkat av 80 % Bagadruvor och 20 % Touriga Nacional.
På sjuttiotalet förvärvade Caves de São João en rustik egendom på 37 hektar vid namn Quinta de Poço de Lobo i Pocariça. Där återplanterade de noga utvalda vinstockar. Från druvorna som växer på Quinta de Poço de Lobo produceras viner som fått sitt namn efter vingården.

Portugisiska druvor

Caves São Joãos röda viner är övervägande gjorda på druvorna Baga och den välkända Touriga Nacional. Baga är en druva som huvudsakligen blir planterad i Bairrada distriktet. Den har små blå druvor med tjockt skal som mognar sent. Således ger det tanninrika viner med en hög syra. Touriga Nacional anser många vara den finaste portugisiska druvan och ingår ofta i viner från Dão och Douro.