Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cave des Grands Crus Blancs

(2)

Kooperativ i Bourgogne och Beaujolais.
Cave des Grands Crus Blancs producerar kvalitetsviner från Bourgogne och Beaujolais. De är framförallt kända för sina viner av Chardonnay.

Kooperativet Cave des Grands Crus Blancs ligger i staden Mâcon i regionen Bourgogne i Frankrike. 1929 gick vinodlare i byarna Vinzelles och Loché samman och skapade en gemensam vinproduktion. Genom att kombinera sina erfarenheter och kunskaper började de producera prestigefyllda viner från Bourgogne och Beaujolais.

Framgången ledde till att kooperativet växte och odlare från andra närliggande byar anslöt sig. Idag har kooperativet 82 medlemmar som tillsammans producerar 780 000 liter vin på 124 hektar.

Grands Cru

Vinkooperativet är känt för att producera mycket bra vita viner och har gjort det under lång tid. Därför kan de titulera sin vinkällare för Grands Crus Blancs. Grand Cru är en vinklassificering som tillämpas i Bourgogne. Den betecknar en vingård som har erkänt gott rykte när det kommer till att producera vin. Klassificeringen är således avsedd att ange vingårdens eller terroirens potential. Det är den högsta klassificeringsnivån för Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) när det gäller viner från Bourgogne. Nivån direkt under Grand Cru är Premier Cru.

Druvor

Cave des Grands Crus Blancs odlar Chardonnay och Gamay. Den förra är en grön druva medan den senare är blå. Chardonnay är en av de dominerande druvorna i Bourgogne. Då druvan inte är särskilt aromatisk är smaken istället helt beroende av vinstockens terroir.
Vinerna som tillverkas på Chardonnay får ofta aromer av äpple och milda citrusfrukter. Gamay odlas främst i Beaujolais men även i stor utsträckning i Mâconnais. Viner som är gjorda på Gamay är oftast lätta och fruktiga, men kan ha mer fyllighet om de är avsedda att bli lagrade. De senare vinerna har smak av körsbär, svartpeppar och torkad bär liksom inslag av sten och krita.

Viner

Cave des Grands Crus Blancs producerar framförallt vita viner och i sitt sortiment har de fem varianter av vitt. Dessa är: Mâcon, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Laché, Puilly-Vincelles och Saint-Véran. De producerar också tre varianter av rödvin: Beaujolais-Villages, Chénas och Saint-Amour, samt ett rosévin och ett mousserande vin.