Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cave de Visan

(0)

Från Visan i södra Rhônedalen kommer rika och intensiva röda viner. Côtes-du-Rhône Villages Visan är appellationen för viner producerade i staden. Titeln visar att förutsättningarna för vinproduktion är utmärkta.

Côtes-du-Rhône Villages Visan är en appellation för röda, vita och roséviner i södra delen av Rhônedalen. Odlingen sker runt staden Visan som ligger i norra delen av det område som går under titeln Côtes-du-Rhône Villages. Denna appellation är mer strikt än titeln Côtes-du-Rhône. När druvorna enbart kommer från en ort, som i fallet Visan, är det tillåtet att lägga till namnet på byn i benämningen. Det betecknar också att vinerna är av högre kvalitet eftersom de geografiska förutsättningarna är mycket goda.

Terroir

Visans vingårdar ligger mestadels på steniga jordar med en hög koncentration av kalksten. Hela östra sidan av den södra Rhônedalen är rik på kalkstensklippor som glaciala rörelser har bildat. I de lägre, något plattare områdena väster om byn finns det tyngre, röda lerjordar. Dessa jordar har bra dränering vilket gör att vinstockarna tvingas skjuta djupa rotsystem i jakt på vatten och näringsämnen. Sådana omständigheter ger druvor med hög smakkoncentration.

I norra delen av regionen Côtes-du-Rhône Villages, där Visan ligger, är klimatet svalare än på andra håll. Det är faktiskt det kallaste området i södra Rhônedalen. Anledningen är mistralvinden som påverkar många vingårdar i regionen. Periodvis kan det vara ett allvarligt problem i Visan, eftersom den lokala topografin knappt erbjuder något skydd mot vinden.

Druvor

De blå druvorna som är odlade runt Visan är huvudsakligen Grenache, Syrah och Mourvèdre. Rödvinsproduktionen på dessa druvor står för över 90 % av vinframställningen, men en liten mängd av samma druvor används även till roséviner. På resten av arealen växer det druvsorter för produktion av vita viner. Dessa är Grenache Blanc, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc och Viognier.

Viner

De röda viner Visan producerar är nästan uteslutande en blandning av de blå druvsorterna som nämns ovan. Byns specifika förutsättningar ger rika och intensiva viner som passar bra till lamm. De vita vinerna är blandningar av de olika gröna druvsorterna. Dessa viner är balanserade med en tropisk smak och bästa smakkombinationen är ljust kött.