Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cave de Fleurie

(1)

Cave de Fleurie är ett vinkooperativ som producerar Beaujolaisviner.
Vinkooperativet som främst producerar Chardonnayviner och prisbelönta Beaujolaisviner.

Cave De Fleurie säger själva att vingården ligger på en "exceptionell plats i hjärtat av Beaujolaisodlingarna". Odlingarna ligger på sluttningar, från låglandet och upp på kullarna. De olika delarna har sina egna karaktärer, vilket återspeglas i druvorna som växer där. I fyra generationer har människor odlat druvor och tagit hand om odlingar och vinstockar. I gengäld har vinodlingarna format och berikat människorna.

Vingårdens historia och en historisk kvinna

Cave de Fleuries historia börjar redan 1927, det var det året som vinodlarna i området gjorde gemensam sak av att börja sälja sina Beaujolaisdruvor. Familjen Chabert driver vingården sedan år 1932 och samma år gjorde de stora investeringar i byggnader för att producera och förvara vinet. Därefter har de ständigt utvecklat vineriet och källaren för att skapa de bästa förutsättningarna för sitt vinmakeri.

Särskilt värd att nämna i sammanhanget är Marguerite Chabert. År 1946 blev hon den som skulle komma att leda arbetet på Cave de Fleurie i nästan fyrtio år. Hon kom också att bli historisk genom att vara den första kvinnliga presidenten över ett vinkooperativ i Frankrike.

Gemenskap i arbetet

Det har hela tiden tillkommit vinodlare till kooperativet, och därmed har den äldre generationen haft möjlighet att överföra sin kunskap och erfarenhet till de yngre. Det har bidragit till en speciell sorts tillhörighet och gemenskap, vilket i sin tur har attraherat fler vinodlare att gå med i kooperativet.

Vinerna

På Cave de Fleuries sluttningar odlas visserligen Chardonnaydruvor för de vita vinerna, men det är framför allt Gamaydruvor de producerar. Det är den druvan som framförallt är associerad med lätta och fruktiga Beaujolaisviner. Druvan ger en karaktäristik smak av röda körsbär och jordgubbar.

All skörd sker för hand och även hanteringen av de skördade druvorna är kännetecknat av varsamhet, där de använder så få maskiner som möjligt. Efter fermentering förflyttar de druvorna på rullband och lagrar dem i flera månader. Allt för att få den rätta friska och fruktiga karaktären av ett högkvalitativt Beaujolaisvin.