Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Casanova di Neri

(1)

Casanova di Neri i toscanska Montalcino är en vingård känd för sina fina Brunello och Rosso di Montalcino-viner. Giovanni Neri drömde om den, byggde upp den och såg till så att priserna haglade över vinerna. Sen gav han den i arv till sin son Giacomo. 

Historien om Casanova di Neri

Casanova di Neri grundades 1971 av Giovanni Neri, en 48-årig spannmåls- och fröhandlare. Han bestämde sig för att lämna staden Montevarchi, i Arnodalen söder om Florens, för att ge sig ut på ett stort äventyr.

Giovanni Neri var vinentusiast sedan många år tillbaka och hade en dröm om att göra ett fantastiskt, italienskt, rött vin. Även om de berömda Chianti Classico-markerna bara låg ett stenkast från där han växte upp, var det den strama och oförutsägbara sangiovesen från Montalcino som fascinerade honom.

Podere Casanova + Giovanni Neri = Casanova di Neri

DOC Brunello, som föddes fyra år tidigare, omfattade då, mer eller mindre, bara 30 producenter jämfört med de nästan 250 idag. Under hans många resor till Montalcino var det bara en gård, bland de många som var till salu, som fångade hans uppmärksamhet: Podere Casanova. En egendom på cirka 200 hektar, öster om staden. Vinet var en marginell del av produktionen och såldes mest "sfuso"(i lösvikt). Giovanni Neri insåg dock att, tack vare höjden, jordmånens egenskaper och sammansättning, platsen hade potential att producera en bra Brunello.

I maj 1971 köpte han Podere Casanova och ändrade dess namn till Casanova di Neri. Redan från början började han, tack vare hjälp från några vinproducenter från området, att rensa upp bland de Sangiovese-vinstockar han redan ägde och plantera nya. Så började historien om Casanova di Neri.

Giacomo Neri ärvde pappas dröm

Idag är det en av de mest välkända och mest prisbelönta vingårdarna i Montalcino. Sonen Giacomo har tagit över och gör flera olika Brunello di Montalcino samt Rosso di Montalcino.

Giovannis dröm blev sann.