Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Canto dei Vigneti

(2)

En svulten, svart tupp, vingårdar som sjunger och Jupiters blod - historierna om Chianti är många. Korka upp och låt vinerna berätta. 

Canto dei Vigneti är italienska för vingårdarnas sång och är ett passande namn på de här vinerna från Chianti i Toscana. Namnet Chianti sägs nämligen komma från ljuden (eller oljuden) som ekade mellan de böljande kullarna när jaktsällskapen röjde runt i området. Skönsången står vinerna för. 

Legenden om den svarta tuppen

Siena och Florens är i fejd. De kan inte bestämma vart gränsen ska gå i det bördiga och rika området mellan städerna - Chianti. För att komma till ett slutligt avgörande bestämmer de sig för att skicka ut två ryttare - en från varje stad - och där de möts, där ska gränsen dras. Ritten ska påbörjas på morgonen när tuppen gal. 

I Siena ger man sig genast ut på jakt efter den största, finaste och mest välmående tuppen i stan. De behandlar den som en kung och den sköter sig exemplariskt och galer på morgonen precis som den ska. 

I Florens läggs extra krut på det man på fiorentinska kallar "furbo" dv.s. klipskhet. Deras strategi blir den motsatta. Tuppen är arg, mager, svart och utsvulten. De stänger in den i ett mörkt, litet utrymme utan mat och vatten fram till den berömda dagen för ryttarnas avfärd. Tidigt på morgonen, när det fortfarande är mörkt ute (och den vita tuppen sover sött i Siena) öppnar de boxen och den svarta tuppen flyger ut och skriker för sitt liv (efter vatten, mat och nåd). Ryttaren hoppar genast ur sängen och upp på hästen.

Tack vare den svarta tuppen tillhör Chianti-området idag till största del Florens kommun. Den är även symbol för Chianti Classico. 

Skillnaden mellan Chianti & Chianti Classico

Chianti Classico är ett litet hjärta inuti det större området Chianti. Ett hjärta där allt började. Där receptet för Chianti uppfanns och som idag gör några av Italiens, och kanske världens, mest prestigefulla viner. 

I Chianti är reglerna inte lika stränga och vinerna ofta lite enklare. 

Jupiters blod - Sangiovese

Den vanligaste druvsorten i Chianti är Sangiovese - en blå druva som ger rubinröda, syrliga viner med en ganska uttalad strävhet och en smak som påminner om körsbär och viol. Sangue = blod. Giove = Jupiter. 

Canto dei Vigneti

I den här vinserien hittar du flera olika typer av viner. Från ett enklare bordsvin till områdets stolthet Chianti Classico och Chianti och Chianti Riserva (med längre lagring på ekfat) däremellan. Vinerna är otroligt matvänliga och passar utmärkt till både traditionell italiensk mat såsom bistecca, charkuterier och kycklingleverpaté men även till svensk husmanskost med utgångspunkt från kött, potatis och sås. 

Rankor som stormtrivs i skiffer

Druvorna till Canto dei Vignetis viner växer främst på vingårdarnas sluttningar. Där har jorden formats av århundraden av ackumulerad lera och sandsten, med skiffer som den primära jordkomponenten. Den djupa och genomträngliga marken lagrar perfekt mängd vatten för att rankorna ska stormtrivas.