Cantine del Notaio ligger på sluttningen av Mount Vulture, i regionen Basilicata i Italien. Där finns en vulkanisk bergart och jord som ger vinstockarna en gynnsam miljö. De flesta vingårdarna är högt belägna, vanligtvis mellan 450 och 600 meter över havet. Området är dessutom klassificerat med ursprungsbeteckningen DOC.
Lång tradition
Ägaren till Cantine del Notaio heter Gerardo Giuratrabocchetti. Hans familj har producerat viner i Basilicata i flera generationer. Vingården startade emellertid i sin nuvarande form först 1998, när Gerardo och hans fru Marcella antog utmaningen att odla och göra vin på den lokala druvan Aglianico del Vulture.
Druvor
På Cantine del Notaio odlar de druvan Aglianico del Vulture. Redan de gamla grekerna och den latinska poeten Horace hyllade denna druva. Vinstockarna växer på sluttningen av Mount Vulture. Där finns en bra jordmån som är både näringsrik och rik på mineraler. Dessutom skapar den porösa bergarten tuff ett vattenlager som förser vinstockarna med vatten, även under torrperioder. Det fördelaktiga mikroklimatet på bergsluttningen är mycket gynnsamt för vinodlingen.
400 år gamla vinkällare
En viktig del av Cantine del Notaios arbete med att upprätthålla traditionen är att återskapa gamla vinkällare. De är inrymda i grottor, uthuggna ur den vulkaniska bergarten. Dessa grottor är daterade till 1600-talet när Franciskanermunkar använde dem för att lagra vin. Det betyder att det finns en lång erfarenhet av de exceptionella förhållanden som grottorna erbjuder för vinets mognad.
Viner
De röda viner som Cantine del Notaio producerar har en bouquet av mogna körsbär och plommon, samt kryddiga inslag av lakritsrot och choklad. Vinerna passar till mustiga pastarätter, stekt kött och vilt, men också lagrad ost samt choklad. Deras vita viner har fängslande aromer av mandel och färsk exotisk frukt, som exempelvis ananas, mango och papaya. Dessa viner passar till fisk, risotto och pasta. På Cantine del Notaio produceras även roséviner samt mousserande viner som är vita eller rosé.