Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cantine Del Notaio

(7)

Vulkaner, antika underjordiska grottor och en notarie i rökrock som gömmer sig för rövare i källaren. Vingården Cantine del Notaio i syditalienska Basilicata har flera historier att berätta. Och, just det. De gör vin också. På druvsorten aglianico. 

Passionen för vinframställning är urgammal i familjen Giuratrabocchetti (säg det sju gånger i rad!) och har gått i arv i generationer.

Notarien som fick en vingård uppkallad efter sig

Cantine del Notaio grundades 1998 av Gerardo Giuratrabocchetti och hans fru Marcella Libutti. Vingården var ett arv från hans farfar. Men det var inte farfadern som fick bli huvudpersonen när gården skulle döpas. Det var Gerardos pappa. Gissa vad han hade för titel? Just det, han var notarie, eller “notaio” som det heter på italienska. Vingårdens namn Cantine del Notaio (Notariens vinkällare) är en hyllning till honom. 

Aglianico - södra Italiens nebbiolo

På gården odlas framförallt aglianico. En blå lokal druvsort som funnits här minst sedan romartiden. Den trivs bra i den vulkaniska jorden på Vultures sluttningar. Vinrankorna växer tillsammans med månghundraåriga knubbiga och knotiga olivträd. Aglianco går ibland under smeknamnet “södra Italiens nebbiolo” och både de gamla grekerna och den latinska poeten Horace har hyllat druvsorten.

Gerardo gör alltifrån röda muskulösa viner till elegant vitt bubbel på samma druvsort. Vinerna är otroligt olika varandra men har gemensamt att de alla har starka personligheter. 

400-åriga grottor som vinkällare och skyddsrum

Kanske beror det på att de lagras i antika grottor under gården. Grottor daterade till 1600-talet när Franciskanermunkar använde dem för att lagra vin. Hemliga gångar och krypin som även berättar skrämmande historier om hur människor som levt kring vulkanen Vulture gömt sig från faror. Dels för fallande bomber under kriget och vulkanutbrott men även rövare och pirater som härjat runt i området. 

En docka iklädd rökrock är gårdens frälsare

För människorna som levt kring vulkanen Vulture har livet varit fyllt av både glädjeämnen och sorg men även hopp om försoning och frälsning. I en av de underjordiska grottorna på gården har man byggt upp en väldigt avancerad variant av en såkallad "presepe" en julkrubba.

I ett av krubbans rum sitter en notarie vid ett skrivbord. En docka iklädd rökrock och förgyllda manschetter. Han representerar rikedom. Bakom honom syns bilder på rövare och ett krucifix, som vittnar om hur många "fina herrar" som förr i tiden försökte försvara sin egendom genom att be om hjälp av både den ena (gud) och den andra (den lokala rövaren).

Idag, istället för att vända sig till jesusbarnet för hjälp, vänder sig familjen Giuratrabocchetti till notarien.

Vinerna från Cantine del Notaio

De röda vinerna från Cantine del Notaio doftar vanligtvis mogna körsbär och plommon, De har även ofta kryddiga inslag av lakritsrot och choklad. De passar till mustiga pastarätter, stekt kött och vilt, men också lagrad ost samt choklad.

Deras vita viner har aromer av mandel och färsk exotisk frukt, som exempelvis ananas, mango och papaya. De viner passar till fisk, risotto och pasta.

Här görs även rosévin samt både vitt och rosa mousserande vin.

Vingårdsfakta: 

De flesta vinfälten är högt belägna, mellan 450 och 600 meter över havet.

Området är klassificerat med ursprungsbeteckningen DOC.

Jordmånen är vulkanisk och rik på mineraler. Dessutom skapar den porösa bergarten tuff ett vattenlager som förser vinstockarna med vatten, även under torrperioder.

Det fördelaktiga mikroklimatet på bergsluttningen är mycket gynnsamt för vinodlingen.