Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cantina Vallebelbo

(11)

Klassiska viner från ett världsarvsområde.
Vallebelbo ligger i den Italienska regionen Piemonte. Där odlas Moscato Bianco druvan som ger söta och aromatiska viner.

I hjärtat av Langhe, det kuperade området runt orten Santo Stefano Bello i Piemonte i Italien, finns 160 vinodlare som från 500 hektar förser kooperativet Vallebelbo med druvor. Området är den viktigaste odlingsplatsen för Moscato Bianco-druvan. Av dessa druvor producerar kooperativet söta och aromatiska viner. Alla dessa viner har dessutom en kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning.

Världsarv

Människor i Langhe har odlat och vårdat sina vingårdar i generationer. Det är utifrån traditioner och nedärvd kunskap om hur jordbruket ska bedrivas som marken har bevarats. Orsaken till att ett praktfullt och unikt landskap har skapats är faktiskt odlarnas skickliga bearbetning och den kontinuerliga förbättringen av odlingsteknikerna för att vinstockarna Nebbiolo, Moscato och Barbera ska trivas. Ett resultat av detta, förutom kvalitetsviner, är att UNESCO har utsett kullarna runt Santo Stefano Bello till ett världsarv.

En ekologisk linje

I sitt sortiment har Valledelbo tre ekologiska viner varav två är röda och ett vitt. Det vita vinet heter Moscato d'Asti och består till 100 procent av Moscateldruvor. Vinet har en fruktig doft med en ganska aromatisk och mycket ihållande smak med en söt arom som innehåller toner av mogen frukt samt en eftersmak som påminner om honung.
Det här vinet passar framförallt som dessertvin och är därför ett utmärkt komplement till små torra bakverk och färsk frukt.

De röda vinerna heter Dolcetto d'Alba och Langhe Rosso. Dolcetto d'Alba består till 100 procent av Dolcettodruvor. Detta vin har en intensiv och fruktig doft, där smaken är torr och fyllig med en lätt ton av mandel. Det här vinet passar exempelvis till heta aptitretare, pastabaserade rätter, risotto och rött kött. Vinet går dessutom bra ihop med mjuka och mellanlagrade ostar. Langhe Rosso är gjort på druvorna Barbera, Freisa och Syrah. De har en intensiv doft med inslag av bär, vinet är dessutom torrt med en sammetslen och ihållande eftersmak. Det här är ett vin som passar till rätter som till exempel pasta och risotto, rött kött, grillad fisk och vilt.