Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bodega Catena Zapata

(1)

Argentinas främsta vingård. Bodega Catena Zapata är en familjeägd vingård som funnits i fyra generationer. De odlar vin av Malbec på hög höjd och har satt argentinska viner på kartan.

Bodega Catena Zapata är en av de främsta vingårdarna i staden Mendoza, i Argentina. Vingården blev grundad 1902 av familjen Catena som immigrerade från Italien, och företaget är fortfarande i familjehänder. Grundarens barnbarn Nicolás Catena Zapata, har introducerat europeiska tekniker för vinframställning i Argentina, exempelvis vinodling på mycket höga höjder vid foten av Anderna. Många menar att Bodega Catena Zapata markerar startskottet för den argentinska vinproduktionen, och att familjen således har satt argentinska viner på världskartan. Från far till son, bror till syster, har de så förmedlat traditionen att ta hand om vinstockar och framställa vin. Deras uppdrag är att göra djupgående och oförglömliga viner som alltså återspeglar den speciella karaktären hos varje vinstock.

Vinernas karaktär

Vinerna är särskilt kända för sina rika, fylliga röda viner, vanligtvis gjorda av druvan Malbec, men likaså för sin tunna Chardonnay från druvor odlade på höga höjder. De kombinerar särskilt mognaden med en frisk syra. Bodega Catena Zapata har framför allt gjort det till sin vision att producera oförglömliga viner, fulla av karaktär och rikedom, som troget återspeglar Mendoza. Vingården Catena tillverkar dessutom ett brett utbud av viner under flera olika märken. Den översta nivån är Catena Zapata-linjen, som innehåller fyra viner från två olika vingårdar, Nicasia och Arianna samt Malbec Argentino, som blir producerad av druvor utvalda från de bästa stockarna i vardera. Catena och Catena Alta-linjerna är mer för vin till vardags, och båda har vinsorter tillverkade av Malbec, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Vingårdarna

Idag produceras vinerna från Bodega Catena Zapata från sex historiska vingårdar på gården:

  • Angélica
  • La Pirámide
  • Nicasia
  • Domino
  • Adrianna
  • Angélica Sur

Familjens vingård Adrianna, på en höjd av nästan 1524 meter över havet, är känd över hela Sydamerika som Grand Cru. I mer än fyra generationer har familjen Catena odlat vinstockar vid foten av Anderna i Argentina. Syfte har varit att göra rika och oförglömliga viner som är trogna den speciella platsen de kommer från. Catenas historia är med andra ord det argentinska vinets historia.