Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Baglio gibellina

(0)

Baglio Gibellina från Sicilien förenar vin och kultur.
Liksom ett kulturhistoriskt konstverk presenterar Baglio Gibellina viner som är välförankrad i det färgrika sicilianska landskapet.

Under 1968 förstördes ett antal byar, inklusive Gibellina, i en av de starkaste jordbävningarna som upplevts i Italien. Byn blev sedermera uppbyggd igen i närheten av Salemi. Vingården Baglio Gibellina producerar viner i detta kulturhistoriskt rika landskap på Sicilien västra sida.

Vinerna

Baglio Gibellina tillverkar enbart flaskviner. De använder främst druvor från gamla vingårdar på Sicilien, vilket ger vinerna en påtaglig struktur och komplexitet. Samtidigt används även yngre vingårdar för att ge en speciell friskhet och doft till vinerna. Något som vingården fått många utmärkelser för.

För att nämna olika druvor och produktionsmetoder har vi valt ut två väldigt olika druvor som används, nämligen Syrah och Grillo.

Druvan Syrah

Syrah, till exempel, är en druva som mognar ganska sent på säsongen, oftast i september, vilket ger en rik och fyllig smak. Jäsning av dessa viner sker tillsammans med skalen under cirka 12 dagar vid en temperatur på ungefär 25 grader, varefter vinet lagras under ett år på fat för att bilda mjuka tanniner och en komplex smak. 

Druvan Grillo

Grillo däremot föredrar lite högre höjder, mellan 300 och 400 meter över havet. Druvorna är klara för skörd redan i början av september, varefter de varsamt pressas och fermenteras i en temperatur runt 15 grader. 

Fyra kategorier

Baglio Gibellina delar in vinerna i fyra kategorier. De är:

Baglio Gibellina som stammar från sicilianskt jordbruk, ekologiska vinerna Sogno del Sud, Baronie Coraldi från naturens frukter och Casato di Melzi från apulianskt jordbruk. 

För att nämna ett par kategorier så innehåller vinerna i kategorin Sogno del Sud: Merlot, Nero d’Avola eller Grillo. De kan med fördel avnjutas med en risotto gjord på ekologiskt odlade grönsaker.

Vinerna från Apulien tillverkas av den robusta druvan Primitivo som även går under namnet Zinfandel. I denna kategorin finns även ett vin där Negroamaro är inblandad med den mer aromatiska röda druvan Malvasia Nera. Detta är kraftfulla viner som kräver mustig mat som exempelvis rött kött och lagrad ost.