Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Baglio Curatolo Arini

(0)

Baglio Curatolo Arini gör Marsalaviner med gamla anor.
Vingården Baglio Curatolo Arini var bland de första att exportera Lord Nelsons favoritvin till England och Amerika.

Vito Curatolo grundade Baglio Curatolo Arini 1875 när han bestämde sig för att följa sin dröm och bygga en vingård mitt bland odlingarna i Marsala på Sicilien. Satsningen var lyckad och Baglio Curatolo Arini blev en av de första exportörerna av Marsalaviner till Europa och Amerika. Nu driver Vitos barnbarn och barnbarns barn vingården och håller därmed liv i drömmen.

Guds hamn

Marsala, som fenicierna grundade år 397 före vår tideräkning, kallades av araberna för Guds hamn. Staden är vackert beläggen på Siciliens västra kust och har länge varit en tillflyktsort för sjöfarare. När engelsmannen John Woodhouse 1773 blev överraskad av en storm utanför Siciliens kust var det således naturligt att söka skydd i Marsala.

Medan han väntade på att stormen skulle bedarra, underhöll han sig med det lokala vinet Perpetuum. Begeistrad över drycken bestämde han sig för att köpa med sig lite hem. Då han var orolig att vinet skulle förfaras under resan tillsatte han extra alkohol för att det skulle hålla sig bättre. På så vis hade Marsalavinet skapats.

Segervin

Vinet blev en succé, vilket innebar att västra Sicilien snart blev invaderat av brittiska entreprenörer med målet att organisera produktionen för att säkerställa tillgången på Marsalaviner. Starkvinet blev så populärt att det i slutet av 1700-talet bland annat ersatte rom ombord på de brittiska fartygen. Från mitten av samma århundrade hade sjömän i den brittiska flottan fått en daglig ranson rom, en så kallad Tot. När Marsalavinet blev känt blev romen utbytt och Lord Nelson döpte det sicilianska starkvinet till Victory Wine.

Fördelaktigt klimat

Grillo Cataratto och Inzolia är de vita druvsorter som blir använda till Marsalavin. De blir odlade i kustområdet Marsala i distrikten Triglia Scaletta och Birgi på grund av deras gynnsamma klimatförhållanden med gott om solsken och värme. Samtidigt blåser en konstant vind från havet som mildrar temperaturen och dämpar fuktigheten.

Därtill bidrar generösa kalkhaltiga lerjordar till att druvorna håller full mognad under en lång tid.