Anselmi

(6)

Roberto Anselmi betraktas som en av Italiens ledande vitvinsproducenter vilket är väl försteligt. Med sin unika och exentriska vinmakning skapara han viner i en helt egen stil som inte går att jämföra med något annat vin i världen.

Roberto avslutade sina universitetsstudier år 1975 och började efter det arbeta i sin fars vingård, tyvärr tvingades hans far sälja sina vingårdar. Robertos dröm var att köpa tillbaka familjens vingårdar samt utöka med ännu mer vingårdsmark som var än mer lämpad för vinodling.

Idag innehar Roberto 70 hektar planteringar vingårdsmark, beläget på de högsta sluttningarna på bergen mellan Monteforte och Soave. Vinrankor är uppbundna i så kallade Cordon, vilket är den vanligaste form och är en engrens-uppbindning, med en mycket låg tillåten mängd skördade druvor per ranka. Vinrankorna har en hög ålder och ger än mer koncentration till de fina druvorna. Endast 6.000 vinstockar per hektar. Varje vinstock producerar bara 3 till 4 klasar, vilket är ca hälften av den vanliga produktionen på dubbla pergolas.

Vinrankorna har ett idealisk söderläge på de höga sluttningarna och växer i mycket kalkhaltig mark, vilket ger en unik mineralitet till alla Anselmis viner. Det speciella mikroklimatet skapas av solen, vinden och den betydande temperaturförskjutningen över natten.

Anselmis vinrankors kvalitet förbättras genom en nära beskärning och genom att göra den mest noggranna selektering av druvor. Resultatet är fruktdrivna viner med stor aromatik, samt mer komplexa viner med mer kropp och längre hållbarhet.

Roberto Anselmis barn, Lisa och Tommaso, ingår också i teamet som förvaltar den vackra vingården i Monteforte.