Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Angelo gaja

(0)

En pionjär inom vinproduktion i Italien.
Angelo Gaja är en av världens mest erkända vinproducenter Hans innovativa metoder har gett honom stor framgång inom sitt yrke.

Angelo Gaja är en italiensk vinproducent från regionen Piedmont i Langhe-distriktet. Från början producerade hans företag Gaja Winery mest Barbaresco- och Baroloviner men de har under åren breddat sin produktion. Numera tillverkar de också Brunello- och SuperTuscan. Angelo Gaja är en av Italiens och världens största vinproducenter och de är kända för sin innovativa vintillverkning. Han startade bland annat regionens första odlingar av Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Angelo Alba föddes i Alba 1940 och gick på det högt ansedda Oenologiska Institutet i samma stad. Där tog han sin examen i oenologi 1960, men har också en magisterexamen i ekonomi från universitetet i Torino. Han bor idag i Barbaresco tillsammans med sin fru Lucia och deras två döttrar. Lucia är även hon engagerad i hans båda företag Gaja Winery och Gaja Distribuzione.

Angelos viner

Angelo Gajas viner är kända för att vara överdådiga och eleganta. Den ledande vintidningen Wine Spectator har beskrivit hans viner som "kanske de finaste italienska vinerna som någonsin gjorts". Hans första vin Sorì San Lorenzo kom redan 1967. Efter det kom ytterligare två Cru's, Sorì Tildin (1970) och Costa Russi (1978), vilka båda kommer från vingården Roncaglietti.

Alla dessa tre viner är idag eftertraktade samlarviner. Angelo var också den som återförde Cabernet Sauvignon till regionen efter att druvan varit borta från området i över 100 år. Han grundade även vingården Gaia & Rey Vineyard 1981, där han började odla Chardonnay, för att kort därefter också börja odla Sauvignon Blanc på vingården Alteni de Brassica.

Gaja Winery

Redan under 1859 grundade Giovanni Gaja företaget Gaja Winery, men då bestod vingården enbart av två hektar odlingar i Barbaresco. På den tiden var företaget starkt associerat med Nebbiolobaserade viner. Men sedan 1970, då Angelo tog över, förändrade han produktionen och de blev då mer kända för andra typer av viner. Angelos far var inte helt nöjd med alla hans förändringar, men Angelo har trots det fortsatt att modernisera och utveckla vinproduktionen, vilket har lett till stor framgång.