Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

André dezat

(0)

Kvalitetsviner från tre olika appellationer.
André Dezat är en vingård i Loiredalen med anor från 1500-talet. Här tillverkas kvalitetsviner från tre olika appellationer.

I det klassiska vindistriktet Sancerre i Loiredalen ligger familjen Dezats vingård. Familjen är en av de äldsta vinodlarna i området och deras historia är daterad till 1550-talet.

Det var däremot först 1948 som tillverkningen fick en kommersiell karaktär. Det var då André Dezat tog över driften. Hans starka engagemang för att marknadsföra viner från Sancerre till hela världen lade grunden till företagets framgångar.

André fick senare sällskap av barn och barnbarn och tillsammans moderniserade de verksamheten och faciliteterna. De expanderade även odlingsarealen till att utöver Sancerre innefatta appellationerna Pouilly Fumé och senare Menetou Salon, totalt 45 hektar av odlingsmark. På ägorna finns alla regionens jordmåner representerade; terres blanches (kalk), caillotes (grusig, kalkstensbaserad jord) samt silex (flinta), vilket möjliggör för produktion av komplexa viner med varierande karaktär.

Viner från tre olika appellationer

André Dezat tillverkar totalt nio olika viner från tre olika appellationer (fransk ursprungsbeteckning). Den dominerande appellationen är Sancerre som utgör cirka hälften av gårdens odlingsmark. De vita Sancerre-vinerna kommer från druvan Sauvignon Blanc och är uttrycksfulla med tydliga smaker av citrus, vita blommor och exotiska frukter.

De röda vinerna tillverkar de på Pinot Noir och därefter lagras de i ekfat. Vinerna kan gärna bli lagrade en längre tid innan konsumtion för att de röda frukterna i smaken ska komma fram ytterligare.

Den näst viktigaste appellationen är Pouilly Fumé. På de 16 hektar som tillhör denna appellation odlar de uteslutande Sauvignon Blanc, och två olika viner tillverkas. Ett lite exklusivare tillverkat enligt André Dezats traditionella metod med ekfatslagring och ett mer klassiskt Pouilly Fumé. Båda vinerna är perfekta som aperitif och de har en harmonisk och fruktig smak. I eftersmaken finns dessutom den rökiga och mineralhaltiga nyans som är Pouilly Fumés kännetecken - fumé betyder rök på franska.

Appellationen Menetou Salon är den minsta och nyaste delen av Dezats odlingar. Vinerna, som är ett Sauvignon Blanc och ett Pinot Noir, påminner om gårdens viner från Sancerre och är perfekta till en exklusiv middag.