Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alma cersius

(0)

Vinproducent i Languedocregionen i södra Frankrike.
Alma Cersius är en sammanslagning av tre vinproducenter i Languedocregionen i södra Frankrike. Här produceras olika sorters Bordeauxviner. 

Kooperativet Alma Cersius lever efter devisen att ett vin bara ska vara gott. Här finns 160 passionerade och engagerade vinodlare med stor samlad kunskap och expertis. Deras vingårdar ligger i södra Frankrike, i Languedocregionen, närmare bestämt i närheten av Béziers. Här växer druvorna i områdena Cers, Portiragnes och Villeneuve-les-Béziers. Sammanlagt består området av 1 200 hektar odlingar och produktionen är klassad som IGP Pays d'Oc och Coteaux de Béziers.

Historia

Alma Cersius historia började redan 1937 då de började med vintillverkning i Cers. 1938 byggdes vineriet La Grappe Dorée at Villeneuve och 1949 startade vintillverkningen i Les Vignerons de Portiragnes. Många år senare, 2014, gick dessa tre vintillverkare samman och skapade då Alma Cersius, Vignerons entre Terres et Ciel.

Klimat och Jordmån

I Languedocregionen råder varmt klimat med torra somrar och svala, regniga vintrar. Den svala havsbrisen från Medelhavet är dock gynnsam för druvorna eftersom den ger välbehövlig svalka. Vissa delar av Alma Cersius odlingar består av jord med mycket småsten och lera. Denna typ av jord ger en naturlig dränering och hjälper till att lagra värmen i jorden. I den här typen av jordmån odlar de druvorna Cabernet Sauvignon eftersom de trivs i varm jord. Jorden ger även vinet dess karaktäristiska smak av bär och syltiga frukter. På en annan del av odlingarna växer druvan Chardonnay. Där är jorden svalare eftersom det ligger närmare Medelhavet och jorden består av lera och kalksten. Denna terroir ger Chardonnayvinerna sin smak av melon, päron, citron och exotiska inslag.

HEV - High Environmental Value

Alma Cersius lägger stor vikt vid miljön och engagerar sig i övergången till ekologisk odling. De tycker det är viktigt att lämna en frisk jord till kommande generationer. Tack vare det har de erhållit certifieringen HEV. Certifieringen skapades 2011 av Grenelle Environment Forum och innebär en årlig internrevision, samt en certifieringsrevision vart tredje år. Eftersom Alma Cersius har nivå 3 av denna certifiering innebär det ett högt miljövärde.