Modern vingård med gamla anor
Familjen Allegrini är en av världens mest kända producenter av Amaroneviner. Deras vingård är vackert beläget i norra Italien, mellan Gardasjön och staden Verona. Allegrini började tillverka vin för över 150 år sedan och idag är det sjätte generationen som producerar dessa smakrika röda viner. Gambero Rosso, ägare av Italiens mest kända vinmagasin Vini d’Italia, tilldelade familjen priset "Årets vingård" 2016.
Sött rött vin
Recioto och Amarone är de mest kända vinerna från regionen. Vid tillverkning av Amarone får jästen att förvandla allt socker till alkohol, vilket innebär att vinet får en hög alkoholhalt. Alkoholhalten i en Amarone får inte understiga 14 procent, dessutom måste vinet lagras i minst tre år. Jäsningen avbryts tidigare vid tillverkning av Recioto, något som innebär att det finns 100 gram restsocker per liter. Det innebär att vinet får en lägre alkoholhalt samt smakar sötare.
Traditionella viner med en modern fräsch balans
När viner som Recioto eller Amarone blir tillverkade får druvorna först torka, vilket ger mer smak och komplexitet. Traditionella Amarone-viner tenderar att vara tunga och fylliga. Dock har Allegriniviner en fin fräschör som ger vinerna en bra modern balans.
Innovatören Marilisa Allegrini
Marilisa Allegrini är VD för vingården Allegrini. Först och främst är hon engagerad i vingården, men hon reser också runt i världen för att introducera Amarone. Hon tog över efter sin far Giovanni Allegrini, som byggde upp vingården till ett effektivt och innovativt företag. Hemma på vingården erbjuder Marilisa exklusiva evenemang och matlagningsupplevelser i Villa della Torre.
I det spektakulära renässanspalatset från 1500-talet lagar en kock med Michelin-stjärna maten. Tillsammans med Marilisa parar kocken sedan ihop maträtterna med viner från vingården.
Mat som passar till Amarone och Reciotoviner
En traditionell Amarone har en distinkt doft av russin och körsbär. Para ihop Amaroneviner med nötkött, lamm, eller vilt. Vinet passar även utmärkt till blåmögelost. Söta Reciotoviner passar bäst ihop med desserter, särskilt efterrätter med mörk choklad.