Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Agricola giammalvo

(0)

Med innovation som tradition.
Agricola Giammalvo är en innovativ siciliansk vinodlare som producerar vinet Arsura Bianco. 

I Mazara del Vallo på Sicilien ligger vingården Agricola Giammalvo, producenten bakom det uppskattade vinet Arsura Bianco.

Ett nytt vin med gamla anor

Familjen Giammalvo har länge varit bönder och förvärvade marken där vingården ligger redan i slutet av 1700-talet. På 1800-talet var familjen de mest framgångsrika jordbrukarna på Sicilien och odlade förutom druvor bland annat vete och oliver. 1968 satte en jordbävning stopp för verksamheten och det skulle dröja ända tills 2012 innan vin åter odlades på familjen Giammalvos ägor.

Salvatore Giammalvo, som nu var familjens överhuvud, planterade druvorna Grillo och Zibibbo enligt familjens gamla traditioner. Efter tre år och lika många skördar hade han hittat det ultimata sättet att blanda och vinifiera druvorna. 2018 föddes således den första årgången av vinet Arsura Bianco - ett vin som i en enda flaska tydligt uttrycker vingårdens och Siciliens särdrag.

Innovation som tradition

”Alltid i framkant” har under 250 år varit mottot i familjen Giammalvos verksamhet. Salvatore har till exempel kommit på innovativa förpackningar som minskar behovet av konserveringsmedel och han experimenterar nu med traditionella metoder för framställning av olivolja. Utöver vinodling består gårdens verksamhet av papaya och som en av få europeiska producenter odlar Giammalvos frukten utomhus istället för växthus.

Även vinodlingen präglas av experimentlusta. Parallellt med framtagandet av Arsura Bianco odlas ny mark med andra druvsorter. Rosso di Arsura Velluto Blu – en röd motsvarighet till Arsura Bianco, som ger samma tydliga uttryck åt Siciliens soldränkta sydsluttningar, kommer snart att presenteras på marknaden.

Ett perfekt vin till italienska fiskrätter

Arsura Bianco är ett livligt och friskt vin med en smörig smak som har inslag av citronskal, nektarin och melon. I bakgrunden finns också en antydan av salt och mineral från den kalkrika jorden i Mazara del Vallo. Arsura Bianco är ett utmärkt matvin som passar till italienska rätter som risotto och pasta med fisk eller kyckling.