Adega gran vinum

(0)

Spanskt torrt vitt vin med albariñodruvor.
Letar du efter ett torrt vitt vin som inte är lagrat på ekfat? Läs mer här om Adega Gran Vinum från den spanska kusten.

Adega Gran Vinum är ett vitt vin som kommer från spanska Atlantkusten. Vingårdarna är belägna på sluttningar med utsikt över floderna Umia och Ría de Arosa nära Cambados i Pontevedra-provinsen. Det är ett torrt vin som passar utmärkt med skaldjur. Men du kan även servera det till pasta, vegetariska rätter, och magra fiskrätter. Det passar dessutom perfekt att servera tillsammans med snacks och tilltugg.

Albariño-druvor

Familjen Piñeiro Cores har odlat vin i flera generationer. De började med att odla viner i små vingårdar men sedan bestämde de sig för att omorganisera. Den ursprungliga druvsorten byttes ut mot Albariño-druvor över hela Rias Baixas-regionen. Dessutom arbetar de numera med mindre vingårdar i området. Vingårdarna som de samarbetar med är i genomsnitt över 30 år gamla. Albariño är en relativt tålig druva med ett tjockt skal som tål regn och botyris, även kallat ädelröta. Troligen är den en av de äldsta druvorna i Spaniens norra delar.

Atlantiska smakfulla viner

Standarder för kvalitet är viktigt för att kunna producera vin där druvan kan behålla sin rikedom, arom och smak. Med andra ord det som är typiskt för Albariño-vinet. Gårdarna som familjen Cores samarbetar med använder tekniker och behandlingar så att de kan bibehålla sin karaktäristiska stil. Klimatet i området är milt och regnigt. För att skydda plantorna från fuktigheten i marken och öka exponeringen av solens strålar höjer de vinrankorna från marken. Vindruvorna odlas på sand- och granitmarker som gödslas med musselskal.

Handplockade druvor

När vingårdarna pressar de handplockade gröna druvorna för att producera Adega Gran Vinum vill de undvika de sträva smakerna som finns i skalen. Det är därför tillverkarna använder skonsamma pneumatiska pressar vilket ger en mer aromatisk must. Musten som kommer från albariño-druvan har en halmgul färg och intensiva gröna toner. Slutresultatet är ett skarpt och fylligt vin med en fin kärna av frukt samt härlig balans.