Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Har du vad som krävs för att bli en bra vinprovare?

Även om du inte är en van vinprovare och kanske endast tänkt på vin som gott eller inte så gott, så kan du faktiskt sitta på en oanad vinprovar-talang.

I vinbranschen sägs det att du bör har provat ca 3000 viner för att bli en riktigt vass vinprovare. Det tycker vi är lite väl överdrivet. Om syftet är att lära känna igen aromer och kvalitet i ett vin så kommer du långt med våra tre proffstips. Och vem vet? Du kanske till och med kommer att kunna hålla din egna vinprovning när allt fallit på plats.

Har du en känslig näsa?

Är du en person som automatiskt luktar mycket på saker och har en känslig näsa för starka dofter? Grattis då har du de bästa förutsättningarna för att snabbt bli en bra vinprovare. Har du inte en känslig näsa, så är loppet inte kört. Dock kommer det krävas mer träning på stegen nedan för att nå hela vägen fram.

Så undviker du att använda uttryck som:
“Det smakar som farmors källare” 

Många roliga och udda smakbeskrivningar har vi fått höra genom åren. Allt från “det luktar och smakar som farmors källare” till “åh det luktar som parfymen min mamma hade när jag var liten”. Även om det är tydligt för dig själv så är det kanske inte en så talade bild för någon annan. Därför kan det vara bra att bryta ned dofter till någon mer känd referens. Fundera ut vad det var som luktade i farmors källare. Kan det varit en fuktig och lite unken doft? Då är det med största sannolikhet en korkdefekt du upplevt i vinet  och förknippar denna arom med. Vad var det för blomma som mammas parfym doftade? Så fort du kan sätta ett mer allmängiltigt ord på doften så har du kommit en bra bit på väg. 

De tre viktigaste sinnena

Hus byggs som bekant bäst från grunden och så är det ju med det mesta. Det är alltid bra att starta helt från början och nedan har vi listat våra bästa tips på hur du kommer igång med ditt provande. Förhoppningsvis hjälper vi dig på vägen till att slutligen bli ett fullblods vinprovarproffs.

  1. Dofta, dofta, dofta! Det är det viktigaste tipset vi har att ge. Till exempel; går du i mataffären så dofta gärna på olika äppelsorter så du kan sätta fingret på om det doftar Granny Smith eller Royal Gala, dofta på blommor (ofta så beskrivs vita viner med florala toner som mandelblom eller acasia). Hur doftar det? Dofta även runt i naturen. Till exempel på nässlor, krusbär, vinbär (både bladen och bären). Bredda ditt doftbibliotek helt enkelt! 
  2. Visste du att de enda smaker du faktiskt kan känna är grundsmakerna; sött, salt, surt, beskt och umami? Allt annat du känner som “smak” är egentligen doft. Alltså är steg nummer ett fortfarande det viktigaste. Men för att få fram doft behöver du ibland smaka. Björnbär, till exempel, doftar inte så mycket innan du biter i det och först då framträder aromer vilket gör att det är minst lika viktigt att smaka, smaka och åter smaka på saker. 
  3. Synen då? Ja den är en viktig del i vinprovning. Men inte alltid på ett positivt sätt. Vi har lärt oss att koppla färgen på vin med en specifik smak. Ett tegelfärgat, nästan brunt vin är såklart moget och då måste det ju även dofta moget, eller? Det är så lätt att bestämma i förväg hur något ska smaka bara genom att titta på det och då kan man lura hjärnan att “känna” just de smakerna. Vissa viner kan få en brunaktig ton redan i ung ålder på grund av oxidation*, vilket gör att man lätt blir lurad. Därför är det viktigt att släppa på fördomarna och dofta ordentligt på vinet. Är det exempelvis unga körsbär eller mogna? Är det svampiga aromer eller unga och pigga dofter? Detta gäller även för vita viner. Ibland har vissa vita viner en mörk gulaktig färg vilket kan tyda på två saker: antingen att det legat på nyare ekfat som gjort att vinet snabbare oxiderat alternativt att det är just ett moget vin. Samma sak gäller alltså även här: Dofta, dofta och dofta. Dock är synen viktig. Har den gulaktiga färgen en grön kant då är det antagligen alternativ ett (alltså att det vita vinet legat på ekfat och fortfarande är ungt).

*Oxidation = vinet har exponerats för luft. Antingen vid lagring på ekfat alternativt när luft sipprat in i korken efter buteljering och därför ändrat färg. 

Slutsatsen av det hela är, du behöver alla dina sinnen för att bli en god vinprovare!
Träna gärna på några av våra förslag nedan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!